Poetická oslava Svátku matek s verši Jaroslava Seiferta zhudebněnými Miroslavem Palečkem

13. květen 2023

Druhá květnová neděle přináší Svátek matek, případně Den matek v mnoha zemích světa, ale ne všude tak tomu je. Například Britové jej slaví čtvrtou neděli postní, tedy před Velikonocemi.

Tento svátek, který má na rozdíl od jiných importů hlubší obsah i smysl, si našel právě před sto roky úsilím paní Alice Masarykové, dcery prvního československého prezidenta, z Ameriky cestu i do našich končin, a tak když se vrátil do českých kalendářů v devadesátých letech, bylo na co navazovat.

A je mi sympatické, že Svátek matek není tak postižen komercí jako podobné populární dny. I když už ve dvacátých letech dcera „duchovní matky“ Ann Jarvisová bědovala nad tím, že původní duch svátku byl poškozen byznysem.

Podstatou tohoto svátku by mělo být projevení úcty, vděčnosti a lásky maminkám. A to mi okamžitě vysvitne v paměti sbírka velkého českého básníka, nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta s prostým názvem Maminka. Toto dílo z první poloviny padesátých let považuji za nejsilnější lyrické vyjádření lásky k maminkám.

A když člověk vyroste z časů školních čtenářských deníků a vyzraje, ocení půvab a hodnotu této knížečky. Jsem rád, že verše Jaroslava Seiferta před třemi roky zhudebnil známý písničkář, skvělý kytarista a zpěvák Miroslav Paleček, včetně té, kterou budete hudebně pozdraveni.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.