Zatímco se koupeš je jedním z písničkových klenotů populárního písničkáře a sedmdesátníka Jaromíra Nohavici

10. červen 2023

Sedmdesátiny oslavil 7. června písničkář Jaromír Nohavica. Ve veřejném prostoru mu mnozí fanfáry nepřiznávají a naopak připomínají jeho chování a rozhodnutí v letech osmdesátých i docela nedávných. Ovšem příznivci zpěváka, kytaristy, heligonkáře a autora Jaromíra Nohavici, a že jich je mnoho, to vnímají třeba i jako příležitost ke vzpomínkám na možná již dlouhý úsek životní cesty, který se svým oblíbeným písničkářem prošli.

O trvalé popularitě Jaromíra Nohavici svědčí mimochodem i mohutný poslech jeho songů na streamovacích službách. A jubileum by snad opravdu mohlo být vhodnou příležitostí ocenit umělecké hodnoty a trochu odsunout mimohudební souvislosti.

To, co jsem na Ostravanovi rodem i srdcem Jaromíru Nohavicovi obdivoval, byl básnický jazyk, kterým šperkoval své rané texty pro Marii Rottrovou i překlady Bulata Okudžavy a Vladimira Vysockého, ale hlavně vlastním hlasem zpívané písničky.

Mám na mysli především osmdesátá a částečně devadesátá léta, nikoliv pozdější Nohavicovy na efekt vystavěné písně pro zábavu s aktuálním pozadím.

A pokud bych měl vybrat, které mám snad vůbec nejraději, tak jsou to čtyři skladby z prvního vinylu Jaromíra Nohavici nazvaného Cesty, natočeného v roce 1985 v obvodním kulturním domě Na Petynce v Praze. Konkrétně Darmoděj, Bláznivá Markéta, Divoké koně a Zatímco se koupeš, které patří k písničkářským klenotům. A ta poslední v pozdější verzi bude tentokrát mým hudebním pozdravením.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související