Jako kotě si příst – melodie od muže, který chtěl být slavným hercem, ale stal se úspěšným autorem

1. červenec 2023

Chtěl být hercem, nebo slavným zpěvákem. Nic z toho se nepovedlo a fotky na obálkách časopisů neměl. Avšak stal se úspěšným a oceňovaným autorem, jehož písničky zpívaly velké hvězdy – Dean Martin, Frank Sinatra, Elvis Presley nebo Paul McCartney. Řeč je o rodákovi z alabamského Birminghamu Thomasi Bakeru Knightovi.

V dětství a mládí to neměl jednoduché. Už v šesti letech mu zemřel táta a kvůli tomu, že jeho maminka byla vážně nemocná, starali se o Bakera příbuzní. Na kytaru se naučil hrát na vojně u letectva.

Při studiích na univerzitě se Thomas Baker Knight věnoval hudbě vážněji a měl také svou kapelu, s níž natáčel i desky. A když už to vypadalo, že bude z jeho písničky o cadillacu hit, odmítla ji rádia hrát, protože v ní viděla reklamu na tato auta.

V pětadvaceti se Knight přestěhoval do Hollywoodu, kde se spřátelil s rokenrolovou legendou Eddiem Cochranem a jeho přítelkyní Sharon Sheeley, taktéž nadanou autorkou. Ti mu pomohli sehnat prvního hvězdného odběratele jeho songů, tehdy populárního zpěváka Rickyho Nelsona, který udělal hit dokonce z obou písniček Bakera Knighta na jednom singlu z roku 1958: Lonesome Town a I Got a Feeling.

V šedesátých letech si pak autorský rukopis Bakera Knighta oblíbil slavný herec a zpěvák mechového hlasu Dean Martin, který natočil skoro tucet jeho písniček. A jednu ze skladeb autora hudby Bakera Knighta, kterému by 4. července 2023 bylo devadesát, docela jistě znáte od Jiřího Grossmanna – Jako kotě si příst.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související