Jednou budem dál. Český text hymny demokracie napsal někdejší redaktor budějovického rozhlasu

10. prosinec 2022

10. prosince roku 1948 byla při valném shromáždění Organizace spojených národů 48 hlasy schválena Všeobecná deklarace lidských práv. Osm zemí se tehdy hlasování zdrželo, bohužel včetně bývalého čerstvě komunistického Československa. 10. prosinec je proto vnímán jako Den lidských práv.

Symbolický význam tohoto data aktivně vstoupil do novodobých dějin našeho státu, když před 34 lety byla tehdejším režimem po drahně dlouhé době povolena na Škroupově náměstí demonstrace několika nezávislých iniciativ bojujících za základní lidská práva.

Sice naštěstí ne v naší zemi, ale v různých koutech světa bezpráví různého druhu nabývá v současnosti stále více na síle, a tak étos tohoto památného cítíme mnohem naléhavěji. Chci vás proto pozdravit všeobecně známým protestsongem We Shall Overcome.

Dotýkal se i českých dějin, jednak v podání Spirituál kvintetu, jednak zpívaný velkou písničkářskou bojovnicí za lidská práva Joan Baez, která se vymezila proti komunistickému režimu už při památném vystoupení v rámci Bratislavské lyry v roce 1989. A zazpívala jej v Praze i na přání Václava Havla při dvacátém výročí sametové revoluce, jednu sloku zpívala česky společně s Madeleine Albright a kardinálem Miloslavem Vlkem.

No, a studenti se na Národní třídě 17. listopadu roku 1989 v morálním odporu proti policejní zvůli nechali vést sborovým Jednou budem dál, podle českého textu někdejšího budějovického rozhlasového redaktora Ivo Fischera a v podání Spirituál kvintetu – této vlastně hymny demokracie.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související