Jedna z nejdelších lezeckých cest nad vodou vznikla u Hluboké nad Vltavou. Je volně přístupná po celý rok

13. červenec 2021

Pandemie nás vytáhla do přírody v nejbližším okolí bydliště. Možná jsme poznali místa, která jsou za humny, a přesto jsme o nich dosud nevěděli. Teď si k nim už budeme umět najít cestu. I to je filosofie, kterou využívá Jihočeská centrála cestovního ruchu. Chce, aby si na své přišli i místní, ne jen turisté.

Kolem Vltavy a Malše v krajském městě proto vznikla nová koupací mola, vyrůstají tam veřejná ohniště a pulty pro grilování, rozšiřují se cyklostezky a po vodě se dá v dopravní špičce dojet do centra rychleji než po silnici.

Právě Vltavskou vodní cestu můžeme využít i k výletu do okolí Českých Budějovic. „Lidé si mohou udělat takovou plavbu z Českých Budějovic skrz České Vrbné, Hlubokou nad Vltavou až k Purkarci, což je vesnička s tradicí voroplavby,“ připomíná Tomáš Polanský, produktový manažer pro turistickou oblast Budějovicko.

Po cestě se lidé mohou zastavit například u vyhlídky Baba, skalního útvaru za Hlubokou nad Vltavou. Nedaleko také čeká nová atrakce – ferrata, tedy zajištěná lezecká cesta nad vodou.

„Ferrata u Hluboké má lehčí i náročnější část. Celkově měří 550 metrů, což z ní dělá jednu z nejdelších lezeckých cest nad vodou v České republice. Myslím si, že to je zajímavý výlet pro lidi všech věkových kategorií, kteří mají rádi aktivní pohyb. Potkal jsem tam už malé děti i pána, kterému bylo 78 let,“ vypráví Tomáš Polanský.

Čtěte také

Potřeba je však lezecké vybavení. „Určitě by lidé měli mít helmu, protože tam třeba může spadnout kámen ze skály, a dále takzvaný ferratový set, tedy šňůry s karabinami pro jištění. Je tam ocelové lano, takže se hodí i rukavice, aby se předešlo otlačení rukou,“ popisuje Tomáš Polanský.

Ferrata je volně přístupná celoročně a zdarma. Ti, kdo mají vlastní vybavení, ji tedy mohou navštívit kdykoli. Ostatní si mohou vybavení vypůjčit ve sportovně-relaxačním areálu nebo v marině na Hluboké.

„Zároveň je možné půjčit si lodičku a dojet k ferratě po vodě. Loďky mají slabý motor, takže je může obsluhovat každý dospělý člověk, není třeba žádné speciální oprávnění,“ doplňuje Tomáš Polanský.

Celý rozhovor s Tomášem Polanským z Jihočeské centrály cestovního ruchu si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související