Ruch kolem zámku Hluboká už připomíná dobu před pandemií, dovnitř se ale některým turistům nechce

8. červenec 2021 08:41

Na nádvoří se bezstarostně procházejí turisté, u zámecké pokladny si vybírají prohlídkovou trasu. Na lavičkách i kolem zámku Hluboká převažují rodiny s dětmi a starší páry. Všude je slyšet výhradně čeština.

Jak ze statistik vyčetli památkáři, čeští návštěvníci se znovu vracejí na památky. Jen o prodlouženém víkendu jich na jihočeské objekty zamířilo asi 35 tisíc.

Jedním z velkých lákadel je zámek Hluboká nad Vltavou a jeho věž. „Tady se nám snoubí kulturní a sportovní zážitek. Turisté si věž oblíbili, každý den nahoru vystoupá několik set lidí,“ říká kastelán Martin Slaba.

Na nádvoří už to vypadá jako v době před pandemií koronaviru, pohybuje se tu značné množství turistů. „Teď se návštěvnost trochu srovnala s tím, na co jsme byli zvyklí v minulosti, v podstatě jsme téměř dorovnali roky 2019 a 2020. Chybí nám několik set návštěvníků,“ potvrzuje kastelán.

V uplynulých měsících chyběly hlavně skupiny, protože do České republiky nemohli přiletět cizinci. „V červnu jsme prodali asi 12 tisíc lístků, v roce 2019 to bylo téměř 30 tisíc lístků. Ovšem teď v létě  výpadek nebude tolik cítit, protože v létě jezdí primárně domácí turisté, rodiny s dětmi,“ dodává Martin Slaba.

Čtěte také

Někteří lidé ovšem váhají s návštěvou prohlídkové trasy. „Byli jsme na věži, ale jestli půjdeme do zámku, ještě nevíme. Moc se nám nechce, protože nechceme mít na sobě roušky,“ vysvětluje jedna z turistek.

Jistou obavu z návštěvy uzavřených prostor sleduje i šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec. „Projevuje se pořád určitá obava nebo neinformovanost. Lidé vlastně pořád neví, jaká opatření platí, a zdá se, že se i vyhýbají stísněným prostorům z vlastní opatrnosti nebo i z určitého nepohodlí při nošení roušek. To je trend, který trvá, a pravděpodobně s tím budeme konfrontováni po celou letní sezónu,“ uvádí.

Lidé proto od začátku nové turistické sezóny hodně vyhledávali hrad Landštejn nebo zámek Kratochvíle u Netolic s krásnými zahradami.

Spustit audio

Související