Je to spíše takový psychoteror, popisuje nejprestižnější klavírní soutěž virtuóz Jan Simon

18. březen 2022

Šest dní jste zavření v královské vile, nesmíte se s nikým setkat, nesmíte telefonovat, nemáte internet, rádio, televizi ani noviny. Jen studujete neznámou skladbu, kterou na závěr předvedete publiku a porotě. Tak vypadá nejslavnější světová klavírní soutěž, ve které kdysi uspěl i Čech Jan Simon. Vzpomíná na to barvitě, ale nerad.

V životopise klavíristy Jana Simona, který dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem, spolupořádá soutěž talentů Concertino Praga a je ředitelem festivalu Dvořákova Praha, se uvádí, že kariéru začal několika vítězstvími v domácích i zahraničních soutěžích. A že své působení na mezinárodních soutěžních pódiích završil ziskem bronzové medaile v Soutěži královny Alžběty v Bruselu. To bylo v roce 1991.

Klavírní virtuóz se víckrát do žádného hudebního klání nepřihlásil. Proč? „Většina těch velkých mezinárodních hudebních soutěží má svoje věkové limity. Některé jsou do osmadvaceti let, královna Alžběta do třiceti, mně tehdy bylo pětadvacet. A když použiju sportovní paralelu, tak jako tenis má svůj grandslam, klavírní umění má své nejprestižnější soutěže. V Evropě mezi ně patří Chopinova soutěž v polské Varšavě, Čajkovského soutěž v Moskvě a tou vůbec nej nej, jakýmsi Wimbledonem mezi klavírními grandslamy, je Soutěž královny Alžběty v belgickém Bruselu,“ odpovídá.

Soutěž královny Alžběty má zhruba osmdesátiletou tradici a za oněch osm desítek let se v ní podařilo uspět jenom čtyřem českým klavíristům. „V padesátých letech to byl Stanislav Knor, který pro jistotu po obdržení laureátského titulu rovnou emigroval do Švédska, pak jsme to byli v roce 1991 společně já a Igor Ardašev – naše země měla stoprocentní úspěšnost, protože mezi 150 účastníky z celého světa byli dva Češi a oba jsme se dostali do finále a získali laureátský titul. No, a tím nejzářnějším úspěchem je vítězství Lukáše Vondráčka v roce 2016, který jako jediný Čech tu soutěž skutečně vyhrál! Což je naprosto ojedinělé a on každým svým výkonem dokazuje, že je světová extratřída,“ zdůrazňuje Jan Simon.

Váží si toho, v jaké společnosti se svou někdejší úspěšnou účastí v královské soutěži ocitl, zároveň ale říká, že dneska je to pro něj prehistorie. „Je to jednatřicet let, a kdyby se mě někdo zeptal na nějaké konkrétní vjemy, tak si nepamatuju skoro nic,“ komentuje.

Soutěžní klání tehdy trvalo pět týdnů a finále šest dní. „Je v něm dvanáct finalistů, každý večer hrají dva. A vy dostanete soudobý klavírní koncert napsaný pouze pro tento účel. Nikdo o něm nemá žádné informace, nikdy nebyl hrán,“ připomíná Jan Simon.

Čtěte také

„Koncert dostanete při vstupu do královské vily, která má dvanáct místností s dvanácti klavíry. Nesmíte ji po dobu toho týdne opustit, nesmíte telefonovat, nemáte televizi, nemáte rozhlas, nečtete noviny, dneska tam blokují internet, nesmíte získat žádnou informaci o té skladbě a máte šest dní na to, abyste se ji naučili. Takže nevím, jestli to má s uměním ještě něco společného,“ směje se Jan Simon, „je to spíše takový psychoteror.“

Ve finále tehdy hrál Mozartovu klavírní sonátu, Čajkovského klavírní koncert a onen neznámý soudobý klavírní koncert. „Hraje se podle abecedy, takže já jsem byl úplně poslední, a můžu vám říct, že když jsem dohrál, tak mi bylo úplně jedno, kolikátý skončím, byl jsem tak vyčerpaný, tak mimo obraz, že jsem si říkal, hlavně, že jsem to přežil,“ vzpomíná.

„Ten úspěch a všechny ty pozitivní konotace mi sice docházely časem, nicméně jsem si řekl, že byť mám ještě pět let na nějaké soutěžení, už to nechci absolvovat, budu usilovat o vlastní koncertní příležitosti a už mě na žádnou soutěž nikdy nikdo nedostane,“ dodává.

Přesto si Jan Simon uvědomuje, že úspěšná účast v interpretační soutěži je dobrou příležitostí pro mladé talenty, a i proto je sám podporuje spolupořadatelstvím zmiňované talentové soutěže Concertino Praga. „Pro mladé hudebníky je to způsob, jak na sebe upozornit a zkonfrontovat své dovednosti s ostatními klavíristy. Je to důležité, ale není to samospasitelné,“ uzavírá.

Celý rozhovor s klavíristou Janem Simonem si poslechněte online.

Spustit audio

Související