Byl jsem více soudním znalcem, ale dlouho jsem to nevydržel, ohlíží se Jaroslav Svěcený za rokem s pandemií

2. srpen 2021

Žádné přístroje, žádné twittery ani facebooky nemohou nahradit přímý kontakt umělce s publikem. To je jedna z prvních vět, kterými se houslový virtuos a soudní znalec Jaroslav Svěcený ohlíží za rokem poznamenaným pandemií koronaviru.

Ačkoliv uspořádal takzvané streamové koncerty, tedy koncertní vystoupení přenášená po internetu, je nyní daleko raději, že začal znovu živě vystupovat před publikem.

„Myslím, že kultura nebyla jediným oborem, který tímto obdobím trpěl. Já jsem ho prožil tím způsobem, že jsem začal upřednostňovat svůj druhý obor, takže jsem zvládal být více soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje, ale dlouho jsem to nevydržel, chtěl jsem mít kontakt s publikem,“ naznačuje Jaroslav Svěcený.

„Když jsem pak po dlouhé době slyšel opět živý potlesk, bylo to krásné. To je něco, co vám připadá normální, když děláte tento obor, ale ono se najednou ukáže, že to normální není a že si toho musíte setsakramentsky vážit. A nesmírně to chybí,“ dodává.

Celý rozhovor s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio

Související