Tango Argentino je akordeonovým popíkem a mistrovským kouskem zároveň, říká hudebník Ladislav Horák

10. srpen 2021

Ladislav Horák, přední český akordeonista, vede akordeonovou sekci na pražské konzervatoři. V Jihočeském kraji pořádá každoroční Třeboňská letní setkávání, tedy hudební kurzy hry na akordeon, kytaru, violoncello a hoboj.

Mistrovské lekce už ale dával i v Andoře, Německu, Itálii, Polsku, Maďarsku, v královské akademii v Dánsku a ve Švédsku, na Madeiře nebo třeba na univerzitě v New Yorku. Po celém světě také koncertuje. 

Výčet zemí je zajímavý vzhledem k tomu, kde a jak se vůbec na akordeon hraje. „Každá země to má trošku jinak. U nás je harmonika lidový nástroj a my jsme za to rádi, ale ne všude tomu tak je. Ve Francii mají žánr mussette, to je už trošku způsob života,“ říká.

Různorodost harmonikových nástrojů je ale podle Ladislava Horáka i určitým prokletím jeho oboru. „Co země, to jiný druh nástroje. Jeden je malý, jeden velký, jeden hranatý, jeden má klávesy, jiný knoflíky… Trošku jsme z toho nešťastní. Máte jeden klavír, jedny housle, ale takových druhů harmonikových nástrojů,“ komentuje.

Zároveň vysvětluje, jaký je rozdíl mezi chromatickými a diachronickými nástroji: „Sundejte si doma ze skříně harmoniku, kterou tam dost možná máte, a zkuste zahrát na jednu klávesu či knoflík. Nejdřív na jednu a pak i na druhou stranu měchu. Pokud nástroj  hraje na obě strany stejně, pak máte chromatický akordeon. Pokud nezní stejně, je to diatonický nástroj a může se jednat o heligonku, bandoneon, concertinu nebo další druh toho nástroje.“

Čtěte také

V našem prostředí je tradiční heligonka. Patří mimo jiné do hospod a hrají se na ní nejrůznější písně, i takřečené „odrhovačky“. Co je takovým „popíkem“ mistrovského akordeonu? Tango Argentino? „Za mě určitě. Jsem specialista na Tango Nuevo, to je taková novodobější verze lidového argentinského tanga. Preferuji autora Astora Piazzollu, skladatele a hráče na bandoneon, což je původně německý nástroj, který ovšem zlidověl v Argentině. Piazzolla je jedním z nejhranějších autorů dvacátého století a právě letos si připomínáme sto let od jeho narození,“ odpovídá Ladislav Horák s tím, že právě proto jeho skladbám věnuje letos zvláštní pozornost a speciální koncertní příležitosti.

A těch snad teď bude celá řada. S akordeonem i Ladislavem Horákem se Jihočeši mohou letos v létě setkat například v Třeboni, kde se v rámci mistrovských kurzů mezi 10. a 15. srpnem uskuteční i celá řádka koncertů, včetně závěrečného gala se všemi účastníky i pedagogy.

Celý rozhovor s Ladislavem Horákem o letních hudebních kurzech a jejich výukové i prázdninové složce, o hře na akordeon a o tom, jak z něj bolí krk a záda, si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související