Mimi operu pro batolata připravuje v Jihočeském divadle skladatel Lukáš Sommer

7. červenec 2021

Operu pro miminka připravuje s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích hudební skladatel a kytarista Lukáš Sommer. Jihočech kromě skladby a hry také aranžuje velké symfonické produkce pro kapely jako Lucie nebo Chinaski.

Podílel se i na filmové hudbě pro Vratné lahve, Tmavomodrý svět či Kolju, spolupracoval s Ennio Morriconem. Sám napsal přes padesát opusů, na kontě má symfonické básně, písně, koncerty, dětský muzikál i dvě vlastní opery.

Teď tedy chystá operu pro zcela nejmenší. „Je to vlastně úplně nový útvar. S nápadem přišlo samo Jihočeské divadlo a mě to velmi zaujalo. Ze začátku jsem nevěděl, kudy do toho, ale potkal jsem báječný tým lidí a pomalu vzniká ten tvar. Bude to opravdu pro miminka a rodiče,“ říká.

Tvůrci plánují zhruba půlhodinový cyklus s hudebníky a zpěváky. „Hodně si ale chceme hrát s prostorem, s vjemy, zvuky. Budou to prostě popěvky, nepůjdeme cestou velkých melodií,“ nastiňuje Lukáš Sommer.

Čtěte také

Příprava partitury pro neobvyklé dílo je pro něj velkým oříškem. „Nemůže to být fixní záležitost, podle které se pojede. Budeme muset reagovat na to, co se děje, budeme možná muset mít víc scénářů. Bude to chtít určitou pružnost od muzikantů a hlavně dirigenta. Je to pro mě něco nového,“ popisuje.

Pracovní název inscenace je Mimi opera. „Máme ideu, že se bude odehrávat v týpí, ústředními postavami budou tři indiánky a ten mužský herec bude člověk, který se teprve bude rodit ze zvuků. Budeme se věnovat základním lidským vjemům jako sluch, čich, hmat, slovo, ukolébavka, magické slovo máma. Doufám, že nám miminka budou rozumět,“ dodává skladatel.

Celý rozhovor s Lukášem Sommerem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.