Jaroslav Wykrent uměl ve svých písničkách citlivě a vkusně nahlížet téma lásky

27. březen 2022

„Nikdy jsem své vlastní písničky neprosazoval a pokaždé jsem se chtěl s ostatními z kapely domluvit. Jedinou výjimkou, kdy jsem uplatnil jakýsi svůj rozhodující hlas, byla právě Růžová pentle.“

„To bylo těsně před mým odchodem ze Synkopy. Ta druhá verze vznikla u příležitosti natočení mého prvního samostatného elpíčka, které symbolizuje procházku celým životem, a Růžová pentle zastupuje romantiku mladé zamilovanosti. Během let se z této skladbičky stal opravdu šlágr a mám zjištěno, že je jednou ze dvou mých písniček, které jsou dodnes zpívány o táboráků. Tou druhou je Agnes.“

Tak si před časem připomněl známý autor, zpěvák, muzikant i rozhlasový publicista Jaroslav Wykrent  jeden ze svých hitů a zároveň časy v přerovské kapele Synkopa, jejíž největší atrakcí byl v prvních jejích letech populární zpěvák Pavel Novák.

Čtěte také

Po dvou pořadech, které byly tematicky vztaženy k jubileím žijících osobností české pop music, reminiscenci pod Světly ramp jsme tentokrát  věnovali autorovi, zpěvákovi, muzikantovi i rozhlasovému publicistovi Jaroslavu Wykrentovi, jehož životní příběh se v 78 letech uzavřel s letošním březnem.

A i s jeho vzpomínkami se projdeme jeho kariérou – od přerovského mládí, přes Flamingo – Plameňáky a spolupráci s Marií Rottrovou, velké hity jako Agnes až k jeho osobnějšímu vyznání – skladatele i textaře, který uměl z různých úhlů citlivě a se vkusem nahlížet téma lásky.

Pořad zajímavě doplní slova Pavla Tůmy, zvukového technika, který s Jaroslavem Wykrentem kdysi natáčel rozhlasové pořady a v současnosti žije v Českých Budějovicích. A přirozeně tuto mozaiku vybarví písničky této osobnosti domácí pop music dřívějších let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související