Eduard Krečmar napsal texty k velkým hitům Karla Gotta, Petry Janů, Věry Martinové, Petra Nováka a dalších hvězd

13. březen 2022

Hvězdičko blýskavá, Mýdlový princ, Už nejsem volná, Malinká, Belinda, S láskou má svět naději, Není to láska, To máme mládež, Není nám už sedmnáct, Ó, pane náš a řada dalších českých hitů nese slova Eduarda Krečmara, kterého můžeme směle připojit k elitě českých textařů a kterému je věnována půlhodinka pod Světly ramp. A to písničkové zastavení posvěcuje dobrý důvod. Eduard Krečmar oslaví 17. března osmdesátiny.

S Eduardem Krečmarem se vrátíme do jeho mládí, do pozdních padesátých let, kdy byl součástí české průkopnické rokenrolové kapely jménem Sputnici, kterou vedle Tomislava Vašíčka prošly legendy českého bigbítu jako Petr Janda nebo Jan Farmer Obermayer.

A vzpomínku doprovodíme amatérskou nahrávkou Sputniků, Písní nebohého textaře, která má dokumentární sílu v tom, že zachytila zpěv Eduarda Krečmara a také svým názvem naznačila jeho budoucí profesní směřování. I na to Eduard Krečmar zavzpomíná.

Samozřejmě neopomeneme ani důležitou kapitolu jeho textařské kariéry – dlouholetou spolupráci s Karlem Gottem, vyjádřenou například písničkami Beatles, Eloise, Nestarej se, kamaráde a mnoha jinými.

Ovšem textař a libretista Eduard Krečmar přiznává, že jako interpretky jeho písničkových textů mu nejvíce vyhovují ženy. Příkladem může být slavná balada I Believe z repertoáru zpěváka Frankieho Lainea, kterou otextoval pro Karla Gotta v šedesátých letech, ovšem nejvíce se mu líbí mnohem pozdější procítěná verze Laďky Kozderkové, která ji zpívala už velmi nemocná. „Je to jedna z písniček, na které jsem pyšný a která je stále platná... Je to písnička o smrti a lidském údělu,“ poznamenal březnový jubilant Eduard Krečmar.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související