Písničky, které mohou být pro posluchače světlem ve tmě

27. únor 2022

„Veškerá tma na světě nemůže uhasit světlo jediné svíčky.“ To byla slova Františka z Assisi, oblíbeného světce a zakladatele františkánského řádu. A mohou být vhodným slovním entrée půlhodinky, jejíž písničkový výběr by měl naznačit, že i když se někdy zdá, že okolo nás je tma, je třeba vidět světlo, které ji protrhne.

Tuto naději mohou umocnit i písničky pod Světly ramp. Jedna z nich zavede nepřímo k Laurie Lewis, což je známá kalifornská bluegrassová zpěvačka, houslistka a také kytaristka. Od 80. let si Laurie – i díky spolupráci se svým partnerem, výborným mandolinistou a zpěvákem Tomem Rozumem – vybudovala dobré postavení na bluegrassové scéně a koncertovala v mnoha zemích světa, včetně Evropy.

Laurie Lewis má na svém albu Love Chooses You, Láska si vás vybírá, z roku 1989 písničku The Light, tedy Světlo. A tu česky působivě otextoval, bohužel již nežijící, brněnský rozhlasový redaktor Josef Prudil. Písničku natočila proslulá jihočeská folková kapela Nezmaři i s Pavlínou Jíšovou na album s vročením v názvu 95. Ještě název: Světlo v tmách.

I Saw the Light, Spatřil jsem světlo, to je známá písnička autora a interpreta, největší legendy hudby country and western Hanka Williamse, kterou zpravidla končil své koncerty. Hank byl v dobrém slova smyslu pohnut k napsání této písně začátkem roku 1947 při návratu z vystoupení ve Fort Deposit v Alabamě.

Čtěte také

Jeho matka ho i s kapelou vezla té noci domů. Když se blížila k městu, zahlédla světla letiště. Williamse, který spal opilý na zadním sedadle auta, vzbudila matčina slova: „Právě jsem viděla světlo.“ Hank Williams slova k melodii, která však nebyla zcela originální, pojal jako modlitbu hříšníka, který žije v naději na vykoupení.

V průběhu čas vzniklo mnoho následných verzí písničky Hanka Williamse I Saw the Light a možná znáte tu českou od Greenhorns a Michala Tučného Lodní zvon zvoní. My zahrajeme verzi od charismatického zpěváka a kytaristy Johnnyho Cashe, jehož únorové devadesáté výročí narození  jsme v minulých Světlech ramp připomínali. Johnny Cash píseň zazpíval a zahrál spolu s dalšími legendami – Jerrym Lee Lewisem a Carlem Perkinsem na koncertu ve sportovní hale v německém Stuttgartu v dubnu roku 1981.

V tematicky propojeném pořadu, dramaturgicky širokém, figurují dále Michal Hrůza s písní Světlo do tmy, Hana a Petr Ulrychovi a jejich Světlo a stín nebo třeba Debby Boone s obrovským hitem 70. let You Light Up My Life, Jsi světlo mého života, i s naznačením příběhu jeho autora Josepha Brookse.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.