Ján Sliacky: Mraky

7. říjen 2020

Cumulus humilis, Cumulus mediocris, Cumulus Fractus, Víte, co znamenají, co pojmenovávají ta slova, ty názvy?

Před několika dny jsem takhle v práci vykouknul z okna. A spontánně komentoval dění na obloze. Dokonce jsem se podle typu oblaků pokusil o předpověď.

Kolegyně na mě nedůvěřivě pohlédla a zeptala se mě: A to se jako podle mraků pozná, jak bude?

„Jasně, že se podle mraků pozná, jak bude. Z čeho asi tak prší…?“ – odpověděl jsem. Ale nemyslím, že bych ji přesvědčil.

Časy, kdy pračlověk ráno vylezl z jeskyně, vzhlédl k obloze, a podle toho, co na ní uviděl, se zařídil, protože poznal, co ho čeká, jsou nenávratně pryč. I když pohledem na oblohu se správný sedlák řídil ještě relativně nedávno.

Ne, nebojte se, nemíním vás po ránu trápit naváděním na učení se latinských názvů mraků, které jsem jmenoval v úvodu tohoto sloupku. Ani  nechci, aby vás bolelo za krkem od onoho vzhlížení k nebesům jako neandrtálce. Klidně k tématu přistupte jako Petr, můj třeboňský známý z kavárny v Masných krámech. Poté, co jsem mu dal takovéto meteorologické školení, upřímně se rozesmál: Víš co, já si jdu dát cumulus fernetus!

Jo, ale abych nezapomněl, třeba ten cumulus humilis, česky - nízká kupa, to je takový ten mráček vypadající jako malý plochý beránek. Říká se mu obláček pěkného počasí. Takže, Péťo, uvidíme ho dnes na obloze?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.