Jan Míka: Nejuhrančivější oči mého života. Úsměvný příběh o velké lásce předškoláka k paní učitelce

15. září 2024

Předškolní život je ten nejtěžší na světě, zvlášť když vás v tomto období zasáhne Amorův šíp. Ona je démonicky krásná, ovšem pohled má ostřejší než lednový rampouch, učí čtvrtou a pátou třídu obecné školy, zatímco on je pouhým předškolákem v socialistické mateřské škole. A zemřít kvůli neopětované lásce se mu v tak mladém věku ještě nechce…

Čte: Martin Kubačák
Napsal: Jan Míka
Dramaturgie: Hana Krejčová
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Aleš Vrzák

Úsměvný příběh o velké lásce předškoláka k paní učitelce napsal táborský spisovatel a scenárista Jan Míka.

Rozhlasovou podobu dostala povídka Nejuhrančivější oči mého života v roce 2001 ve studiu v Českých Budějovicích. Text načetl herec Martin Kubačák.

Jan Míka

Jan Míka se narodil v roce 1947 v Hlavňově na Táborsku. Ačkoliv se za svůj život mnohokrát stěhoval (dnes žije v Táboře), do své rodné venkovské chalupy se prý stále vrací. Právě tam také napsal scénáře ke svým nejznámějším seriálům – Život na zámku, Náměstíčko, Náves nebo Cukrárna.

Básničky začal Jan Míka psát už na základní škole, kdy se zamiloval do poezie Jiřího Wolkera. Později jako autor upřednostnil prózu. Vystudoval katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU.

Podle jeho scénářů vznikla řada úspěšných televizních seriálů, je také autorem scénáře k pohádce Dešťová víla a ke komedii Věčně tvá nevěrná. Sám za sebe ale říká, že je především bytostný povídkář. Vydal povídkové soubory Na ňadrech ustláno, Plavba Ňaderským mořem nebo Křídla překážejí v chůzi.

Spustit audio

Související