Vlastimil Vondruška: Dýka s hadem. Vraždu na hradě Grabštejn vyšetřuje Oldřich z Chlumu

13. září 2024

Pan Jindřich z Donína je nalezen mrtev v jedné z ložnic hradu Grabštejn. Úkladnou vraždu vyšetřuje nezvykle mladý královský prokurátor a současně správce hradu Bezděz, pan Oldřich z Chlumu. Z ohavného činu podezírá hned několik urozených mužů…

Účinkují: Radovan Lukavský, Otakar Brousek starší, Martin Polách
Napsal: Vlastimil Vondruška
Dramaturgie: Michal Mašek
Natočeno: v roce 2007

Historickou detektivku z časů krále Přemysla Otakara II. napsal Vlastimil Vondruška. Dýka s hadem je první knihou v sérii Hříšní lidé Království českého s hlavním hrdinou Oldřichem z Chlumu. Poprvé vyšla v roce 2002.

Pětidílná rozhlasová četba na pokračování byla natočena ve studiu v Ústí nad Labem v roce 2007. Účinkují Radovan Lukavský, Otakar Brousek starší a Martin Polách.

Vlastimil Vondruška

Vlastimil Vondruška (1955) vystudoval historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté pracoval v Národním muzeu v Praze, psal a publikoval vědecké studie a také první povídky.

Vlastimil Vondruška

Po listopadové revoluci založil sklárnu, kde vyráběl kopie historického skla. V té době se vrátil k psaní beletrie a od roku 2007 je spisovatelem na volné noze.

Dosud vydal zhruba padesát historických románů a detektivek, několik knih pro děti a spolu se svou ženou také dvě desítky populárně-naučných publikací o historii.

Podle jeho detektivních příběhů natočil Český rozhlas i několik četeb na pokračování, například Adventní kletba, Záhada zlaté štoly nebo Plzeňské mordy.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.