Jaroslav Rudiš: Konečná. O dvou pankáčích, kteří dospívali na konci 80. let na severní Moravě

8. září 2024

Jéňa Rychlík, nejmenší basák ve městě, nahluchlý už od šesti let, a kytarista Peťan, který měl být prodavačem v zelenině. Hráli v kapelách JEDNOTA, RVHP a Varšavská smlouva, balili holky a nějak se i díky trávě a rulíku snažili přežít tu šeď pozdního socialismu. Jeden ve svém rodišti zůstal, druhý se tam vrací po delší době.

Čte: Petr Kubes
Napsal: Jaroslav Rudiš
Dramaturgie: Petr Hruška
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2013

„Přátelé na život a na smrt, jak se říkalo v amerických filmech, nerozlučná dvojice, jak se říkalo v těch francouzských, kamarádi do deště, jak se říkalo v těch našich, jejichž plakáty jsme ve vitrínách před kinem Máj podpalovali, protože my jsme chtěli žít všechno jen ne discopříběh…“

Povídku Konečná o dvou pankáčích, kteří dospívali na konci 80. let na severní Moravě, napsal Jaroslav Rudiš. Pro Český rozhlas ji načetl herec Petr Kubes.

Jaroslav Rudiš

Spisovatel Jaroslav Rudiš (1972), autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her, vystudoval němčinu a dějepis na Pedagogické fakultě Technické univerzity Liberec. Jako učitel také nějaký čas pracoval, dělal ale i DJ nebo manažera punkové skupiny, živil se jako novinář.

Jaroslav Rudiš

Už léta je spisovatelem na volné noze. Debutoval v roce 2002 románem Nebe pod Berlínem, za který získal Cenu Jiřího Ortena. Následovaly romány Grandhotel, Potichu, Konec punku v Čechách nebo Winterbergova poslední cesta, novely Národní třída a Český ráj. Jeho zatím poslední knížkou je „cestovatelská příručka“ Návod k použití železnice.

Podle románu Grandhotel natočil režisér David Ondříček stejnojmenný film s Markem Taclíkem v hlavní roli, v roce 2023 vznikla také stejnojmenná rozhlasová četba na pokračování. Režisér Štěpán Altrichter zfilmoval novelu Národní třída.

S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil Jaroslav Rudiš kultovní komiks Alois Nebel, podle kterého byl natočen stejnojmenný animovaný film.

Jaroslav Rudiš žije v Česku a v Německu, píše česky i německy.

Spustit audio

Související