Růže pro Kateřinu. Příběh ze svatby slavného bojovníka Jana Žižky a Kateřiny z Čeřejova

13. říjen 2024

O životě slavného bojovníka Jana Žižky i jeho lásce ke Kateřině z Čeřejova vypráví povídka s názvem Růže pro Kateřinu. Napsal ji českobudějovický spisovatel, autor mnoha historických románů především z období středověku Jaromír Jindra. Připomněl tak rodáka z jihočeského Trocnova, husitského vojevůdce Jana Žižku, který zemřel před 600 lety, 11. října 1424, při polním tažení u Přibyslavi.

Čte: Pavel Oubram
Napsal: Jaromír Jindra
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 13. 10. 2024

Není to historické pojednání, není to pověst, je to příběh o jednom slavném Jihočechovi, který se právě žení…

Povídka Růže pro Kateřinu je součástí stejnojmenné knihy Jaromíra Jindry, kterou letos na podzim vydalo nakladatelství Lirego.

Rozhlasové zpracování vzniklo ve studiu Českého rozhlasu v Českých Budějovicích, kde text v režii Martiny Schlegelové načetl herec Jihočeského divadla Pavel Oubram.

Jaromír Jindra

Jaromír Jindra (1949) pochází z Českých Budějovic, kde také stále žije. Po ukončení středoškolského studia se stal redaktorem krajského deníku, později zástupcem šéfredaktora (dnes již nevycházejícího) týdeníku Nový život.

Spisovatel Jaromír Jindra

V době, kdy působil jako novinář, psal odborné publikace z oboru filumenie, napsal a vydal téměř 200 titulů z historie českého sirkařství.

Literatuře – nepočítáme-li jeho literární pokusy z dětství a mládí – se začal věnovat teprve na přelomu tisíciletí. Jeho tvorba je poměrně rozmanitá a zahrnuje literaturu faktu, knihy pro děti a mládež a historické romány, na něž se od roku 2017 specializuje.

Základem dobrého historického románu musí podle něj zůstat příběh, ve kterém je správně namíchaná porce dobrodružství, romantiky, napětí a případně i detektivní zápletka. Jaromír Jindra píše nejraději příběhy z období vlády Lucemburků. Je také autorem série příběhů s názvem Zločiny dvorního rady, které se odehrávají na začátku 20. století v Českých Budějovicích a jejich okolí.

Spustit audio

Související