Zikmund Winter: Rozina sebranec. Příběh o odložené dívce, kterou nikdy nikdo doopravdy nemiloval

27. září 2024

Rozina v dětství nechápe, proč ji její rodiče nemají rádi. Pochopí to až později, když se dozví, že je sebranec, dítě odložené na schodech před kostelem. Jediným blízkým člověkem pro ni je její zachránce, páter Antonín z kláštera svaté Anežky. O mužích má špatné mínění. Je sličná, ale odmítá a uráží staré i mladé nápadníky. Později se sice zamiluje, ale nikoli šťastně…

Čte: Jan Vlasák
Napsal: Zikmund Winter
Dramaturgie: Jaroslav Pour, Dagmar Jaklová
Zvukový mistr: František Formánek
Zvuková spolupráce: Hana Brothánková
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1994

Příběh o odložené dívce, kterou nikdy nikdo doopravdy nemiloval, napsal český spisovatel Zikmund Winter.

Novela Rozina sebranec se stala i předlohou pro film. Natočil ho v roce 1945 režisér Otakar Vávra, hlavní roli ve snímku ztvárnila Marie Glázrová.

Jedenáctidílná rozhlasová četba na pokračování pochází z roku 1994. Text načetl herec Jan Vlasák.

Zikmund Winter

Zikmund Winter se narodil v roce 1845 do rodiny zvoníka kostela svatého Ducha na Starém Městě pražském. Po otcově smrti zastal jeho práci, aby pomohl živit rodinu.

Vystudoval Akademické gymnázium, chtěl se stát knězem, a tak začal studovat teologii pod záštitou rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Po roce těchto studií zanechal a vystudoval historii na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity.

Jako středoškolský profesor působil nejdříve v Pardubicích, později deset let v Rakovníku, kde měl možnost studovat materiály ve zdejším archivu, které mu posloužily jako podklady k jeho odborným historickým studiím (Starobylé obrázky z Rakovnicka nebo Rakovnické obrázky) i k beletristické tvorbě.

Roku 1884 se s rodinou přestěhoval zpátky do Prahy, kde byl jmenován c. k. školním radou a působil jako učitel češtiny a latiny na Akademickém gymnáziu.

Aby se mohl věnovat i psaní, bral si dlouhodobé tvůrčí dovolené. Část z nich trávil i na jihu Čech v Novohradských horách, kam od roku 1894 jezdil na letní byt a kde také napsal část svého historického románu Mistr Kampanus.

Zikmund Winter zemřel v roce 1912 v bavorských lázních Reichenhall, kam pravidelně jezdil.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.