Krvavá pavlač. Historická detektivka o vyšetřování vraždy českého krále Václava III.

25. září 2024

Je srpen roku 1306 a teprve šestnáctiletý český, polský a uherský král Václav III. se na svém tažení do Polska zastavil v Olomouci. Odpočíval v děkanském domě na zdejším hradě. A právě tam ho zřejmě překvapil vrah. Poslední mužský člen vládnoucího rodu Přemyslovců je mrtev. Kdo si vraždu objednal a kdo skutečně vraždil?

Účinkují: Igor Bareš, Petr Kubes, Jaroslav Krejčí, Roman Vencl, Lenka Kočišová, Ivana Plíhalová, Marek Zahradníček a Václav Bahník mladší
Napsal: Roman Ludva
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Zvuková spolupráce: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2016

To se snaží objasnit slovutný profesor Johann von der Weisskoppe a s ním také jeho tajemný pomocník a někdejší zpovědník zavražděného krále…

Historickou detektivku Krvavá pavlač napsal podle skutečných událostí olomoucký spisovatel a scenárista Roman Ludva.

Rozhlasová dramatizovaná četba vznikla v roce 2016 v olomouckém studiu. V hlavní roli účinkuje Igor Bareš.

Roman Ludva

Roman Ludva (1966) je český prozaik, scenárista a fejetonista. Pochází z Ústí nad Orlicí, ale už od dětství žije v Olomouci. Vystudoval zdejší Střední průmyslovou školu strojnickou, poté pokračoval ve studiu na VUT v Brně, studia nedokončil a začal se živit manuální prací.

Po listopadu 1989 působil jako dramaturg v Divadle hudby v Olomouci, jako redaktor v tamním nakladatelství Votobia nebo v olomoucké redakci Českého rozhlasu.

Svými fejetony pravidelně přispíval do literárních příloh deníků Právo, Mladá fronta DNES, Hospodářské noviny, Reflex, Literární noviny a Listy. Podle jeho scénáře byla natočena například televizní pohádka Království potoků (2005).

Je autorem románů Smrt a křeslo (1996), Žena sedmi klíčů (1997), Jezdci pod slunečníkem (1999) nebo Poslední ohňostroj (2004). 

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.