Jan Cempírek: Ať žijí fotky v rámečku

21. prosinec 2023

Ačkoliv tištěným fotografiím již doba nepřeje a obraz světa si lidé sdílí po pixelech z e-mailu na e-mail, nebo z mesendžru na mesendžr, jistá doména zůstává tištěné fotografii zachována. Fotky do rámečků.

Vnoučků, dětí, milované osoby, celé rodiny. Je to prostě neotřesitelný fenomén. Stále platí, že jednou za čas se famílie vydá k fotografovi, nebo aspoň za „kamarádkou fotografkou, která umí fakt krásné obrázky“ a pak cvak, cvak, cvak … a je to.

Rituálně předaný obrázek v hezkém rámečku udělá příjemci radost a na poličku v obýváku přibude další artefakt.

Někdo fotografie pravidelně aktualizuje. Jiný si však z dodaných obrázků časem vytvoří soukromý oltářík plný fotoikon. Tento fotografický fetiš se dokonce neomezuje jen na obývací pokoj, ale zhusta se vyskytuje i v kancelářích a na pracovištích všech úrovní a typů.

Kdejaký manažer má na stolku fotku načančané ženušky a vystajlovaných dětí a kdejaká úřednice jen horkotěžko najde svůj monitor mezi vystavenými fotografiemi dětiček ve školce, v první třídě, čtvrté třídě, šesté třídě, tanečních, při předávání maturitního vysvědčení a tak dále a tak dále.

Kdepak! Pixely v mobilu a na sociálních sítích s tím nikdy nemohou soupeřit, jsou jen spotřebním zbožím. Tištěná fotografie v rámečku to je panečku úplně jiná šťáva!

A právě na konci roku vypukají ve focení orgie. Vždyť fotka do rámečku je tak skvělý dárek! Někdo vyrazí postaru do fotoateliéru udělat civilní fotku, ale jiný si vybere zážitkové focení v kostýmech nebo v retrooblecích. Fotografové si tak mnou ruce. Ólé, vánoční focení!

Aspoň jednou za rok se vrací staré dobré časy, kdy chodit k fotografovi patřilo k bontónu a chemie z vývojky a ustalovače provoněla vzduch stejně dobře, jako zapálený františek. Cvak , cvak, cvak… tak zase za rok a ať se všichni sejdeme, stejně krásní a veselí jako letos, na těch báječných fotkách! 

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.