Jan Cempírek: Dilema porotcovo

16. listopad 2023

Téma Šumavy je literární fenomén, který inspiruje řadu autorů. Tipněte si, kolik knih o Šumavě vychází? Já vám to řeknu. Každý týden minimálně jedna! Sbírka šumavské poezie, hutný šumavský román, vzpomínky rodáků Šumaváků ... prostě úroda.

Mám to číslo z první ruky, jsem členem poroty literární ceny Šumava Litera, která rok co rok nejlepší šumavské knížky oceňuje. A mě rok co rok překvapuje, a říkám to rád, že Šumava jako literární téma se zdá být nejen autorsky nevyčerpatelná, ale dokáže lákat i čtenáře, kterých neubývá.

Bavil jsem se o tom s jistým knihkupcem, který se znalecky ušklíbl: Jó, Šumava. Ta táhne tržby! Pokud chceš napsat bestseller, stačí dát do titulu knihy jedno ze tří slov: sex nebo Hitler nebo Šumava. Prodejnost zaručena, ostatně, klidně si takový knižní trhák napiš sám, rada je zdarma! poňoukal mě onen člověk od fochu.

Ale nevím. Ne, že bych se napsání bestselleru nějak zásadně bránil, ovšem k tomu prvnímu slovu z knihkupcovy rady, tomu na tři písmenka, bych si rád ponechal vztah spíše aktivně uživatelský.

Druhé slovo – jméno chlapíka s knírkem - nemám z principu rád a zbývá tedy jen ta třetí sázka na jistotu – právě Šumava. Ovšem v jejím případě nemohu sloužit. Jako porotce výše zmíněné ceny Šumava Litera bych o Šumavě neměl sám psát, konflikt zájmů, chápete.

Takže kdybych takový šumavský bestseller napsal, musel bych složit porotcovskou funkci a připravil bych sám sebe o potěšení rok co rok pročítat nové a voňavé knížky, které o krásné Šumavě vychází. Což by mě mrzelo více než to, že nemohu napsat knižní trhák. 

I když… být autorem bestselleru … hmm… že bych přeci jen začal psát něco o tom sexu?

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.