Jan Cempírek: Vivat narozeniny!

27. červen 2023

Dneska mám narozeniny. Děkuji, není zač. Jasně, všichni máme někdy narozeniny, tak jakýpak copak. Ale když se tak dívám ven na to radostné, časně letní ráno, říkám si – jupíí!

Dobře to moji rodičové zařídili! Totiž - narodit se právě koncem června s sebou přináší samé bonusy. Už jako dítě jsem si třeba liboval, jak mám krásně rozloženou dárečkovou sezónu: Ježíšek se pochlapil v prosinci a narozeninoví gratulanti přesně po půl roce. Paráda, no ne?

Dále: mé narozeniny vždy oznamovaly, že končí školní rok a doba nejkrásnější, prázdninová, jest skutečně již za dveřmi! Krása!

A pokračuji: v časech puberty jsem seznal, že touto dobou je snadné zvát dívky na první schůzku. Děvčata již získala v jarním slunéčku mírně opálenou kůži a nestyděla se tak jít s tou kůží na trh, respektive na rande, které jsem mohl iniciovat právě s odvoláním se na svůj narozeninový den.

Po získání plnoletosti jsem tento termín věnoval již převážně kolektivu, neboť narozeniny byly přirozenou záminkou k tomu, abych vytáhl kumpány na pívo do nějaké prima letní zahrádky a že se nás sešlo!

Zkrátka a dobře, mít narozeniny koncem června byla vždy paráda a radost. Ani v pozdějších letech neztrácí narozeninové datum nic ze své přitažlivosti. Letní zahrádky jsem nahradil… ano, zase letními zahrádkami nebo grilovačkou nebo hezkým výletem.

Termín svých narozenin bych tak nevyměnil ani za nic. Jediný den, který mi přijde o kratičký, opravdu ale jen o kraťoulinký narozeninový vousek více zajímavý než ten můj červnový, je snad: 29. únor. To je zajímavé datum. Ale únor. Hmm. Chybí tam ty letní zahrádky, vlastně.

Proto jsem s dnešním dnem i nadále maximálně spokojený. A nejsem sám. Jako skvělý narozeninový ho doporučuje každý jeden ze tří set šedesáti pěti oslavenců. Ať žijem!

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Den na oslavu špeků

    Jako student jsem kdysi hledal brigádu. Jednou jsem se tak dostal na náborovou akci jisté firmy z oblasti diet a zdravé výživy. Hlavní roli náboráře hrál výřečný muž.

  • Jan Cempírek: Umělá inteligence

    Všichni blázní kvůli umělé inteligenci. Jak sebere lidem práci a kdesi cosi. Řeknu vám historku, starou dobrých dvacet let. Tehdy jsem dělal v jistém soukromém rádiu.

  • Jan Cempírek: O cestách

    Každý z nás má nějaké cesty, kterými se vydává rád, opakovaně a s potěchou. Z dětství si pamatuji prázdninové cestování vlakem za dědou a babičkou do Benešova.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.