Jan Cempírek: Budějckej lajfstajl

4. červen 2024

Je to už nějaká doba, kdy za mnou do Budějovic přijel kolega z Prahy. A řekl mi tenkrát: já vždycky, když přijedu do Budějic, tak si připadám jako o prázdninách. Lidi tady maj takovej správnej životní balanc, pochvaloval si onehdá.

S postupem let mu dávám za pravdu. My, Budějčáci, si ve své většině opravdu žijeme klidnějším a pro návštěvníka z dálky jaksi vybalancovanějším životním stylem. Tedy, nechci generalizovat, ale suma sumárum: je to tak.

A to kolega ještě nezažil naše víkendy! Naši zálibu k vejletíčkování. Napadlo mě to o víkendu. V sobotním ranním vlaku směr Nové Hrady jsem totiž nečekaně potkal kamaráda Petra. Já s manželkou a koly jel vlakem do Hradů. Petr jel s partou známých do Vídně ke Kolarikovi do Prátru na vyhlášený Budvar a vepřové koleno.

Nejdřív jsme poklábosili o tom, zda se má ležák správně čepovat nadvakrát, nebo snad dokonce natřikrát? Pak jsme probrali itinerář naší cyklotrasy se všemi těmi vesničkami a kapličkami, které nás čekají, a opět jsme svou řeč stočili na Vídeň.

A Petr začal popisovat, že to vepřové koleno u Kolarika, vážení, že to je naložené podle tajného rodinného receptu, určitě v pivu, ale ta kůrčička, ta kůrčička je prostě famózně propečená a bez kolena se žádný výlet do Prátru neobejde, a on to ví, neboť tam s kamarády jezdí opakovaně.

A pak jsme se rozloučili, my s ženou vystoupili a vydali se kolmo zpět zvlněnou jihočeskou krajinou k domovu, zatímco vláček kolejáček odvážel kumpány dál směrem k Vídni a já si prostě opět vzpomněl na dávnou ódu pražského kolegy, kterou pěl na ten budějovický vybalancovaný lajvstajl.

Má recht. Je jistě mnoho krásných měst, kde se skvěle žije, ale když máte hned za humny krásnou krajinu, kterou se můžete prohánět jak libo, anebo když můžete kdykoliv na otočku vyjet vlakem do Vídně na prvotřídní pivo a koleno s propečenou kůrčičkou, tak sorry jako, to je vážně dobrý a v takovém městě se zkrátka žije dobře.

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Byl to slavný den

    Když máme to výročí vstupu do Evropské unie, tak mi to nedá. Budu trošku vzpomínat. Na ten slavný den vstupu, na květen 2004, a přenesu se s dovolením na Šumavu.

  • Jan Cempírek: Kámen versus online

    Nakupujete na internetu? Nebo raději v kamenných obchodech? Prý už čtyřicet procent Čechů dává přednost „onlajnu“. Já jsem stará škola a když můžu, nakupuju u prodavače.

  • Jan Cempírek: O Voříškárně

    Ať už bydlíte v Táboře, ve Strakonicích nebo v Třeboni, určitě znáte ve svém městě lokalitu, o které všichni místní dobře vědí, ale přesto nefiguruje v žádném z průvodců.