Jako by lidi na silnici už ztratili pud sebezáchovy, říká Karel Friml, advokát účastníků dopravních nehod

8. říjen 2022

Kdo byl pravidelným čtenářem časopisu Svět motorů nebo divákem televizního magazínu Auto-moto-revue, jistě dobře zná jméno advokáta se specializací na motorismus a silniční provoz Karla Frimla. Ten už zhruba šedesát let obhajuje účastníky dopravních nehod.

Doktor práv Karel Friml se narodil v roce 1935 ve Světcích, dříve německy Heiligen, tedy v části Tachova. Dětství i časné mládí ale prožil v jihočeské Třeboni. „Není snad rozhodující, kde se člověk přímo narodí, ale důležité je to, kde má domov. A já bych řekl, že mám v Třeboni náhradní domov,“ říká.

Jeho maminka se v Třeboni narodila, dědeček začínal jako podučitel v Břilicích, pak učil v Chlumu u Třeboně a dotáhl to až do školního inspektora. „Bydlívali jsme v Husově ulici v Třeboni a maminka mi vyprávěla, jak se chodívalo z kostela na korzo na náměstí a jak se třeba střílela salva o Božím těle. A jak jeden ostrostřelec vždycky vystřelil pozdě, a tak se to každoročně opakovalo,“ vzpomíná. V Třeboni má nyní pod hrází rybníka Svět domek a tráví zde teplejší dny roku.

V chlapeckém věku si Karel Friml přál být strojním inženýrem. „V Třeboni jsem moc rád navštěvoval autodílnu pana Korandy a pořád něco šrouboval. Šel jsem na reálku, abych mohl pokračovat na technice, jenže při hodinách deskriptivní geometrie jsem zjistil, že ty potřebné předpoklady už přede mnou vybral ve frontě někdo jiný, a tak jsem skončil na právech,“ popisuje s humorem.

Čtěte také

Dnes se o Karlu Frimlovi dá mluvit nejen jako o legendě české advokacie, ale také jako o publicistovi vzdělaném v oblasti motorismu. Je studnicí leckdy i velmi pikantních historek, avšak také moudrých hodnocení. „Jako by lidi na silnici už ztratili pud sebezáchovy. Vždyť je to ve fyzice. Když někde je nějaké auto, tak na tom místě nemůže být zároveň jiné,“ říká.

Je také autorem řady knih i scénářů filmů s motoristickou tématikou. Napsal mimo jiné námět k celovečernímu snímku Jak napálit advokáta s Milošem Kopeckým v hlavní roli. Vyšla i jeho kniha vzpomínek, zkušeností a zamyšlení psaných z pozice velmi zkušeného advokáta Žil jsem s justicí.

Při vyslovení příjmení Friml si znalci operety a populární hudby vybaví i amerického skladatele českého původu Rudolfa Frimla, autora světoznámé operety Rose Marie. S ním pojí Karla Frimla příbuzenský vztah. „Byl to strýc mého otce. Naše rodina se s ním ale stýkala velice málo, neboť byl daleko a Češi nemohli dlouho cestovat,“ prozrazuje.

Celý rozhovor s Karlem Frimlem, který pro cyklus Jihočeši natočil Jiří Kasal, si poslechněte online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.