Jako detektiv objížděl Borovany, aby měl přesné informace do kroniky. Teď úkol předává dál

21. prosinec 2019

Střídání kronikářů zažilo letos město Borovany na Českobudějovicku. Josef Malík předal po jedenácti letech zápisky Jaroslavu Michalovi. Ten chce podle svých slov udržet vysoko nastavenou laťku.

Josef Malík se stal kronikářem Borovan v roce 2007, kdy jej do funkce doporučil jeho předchůdce. „Já jsem byl v té době asi dva roky v důchodu, takže jsem měl volný čas a připadalo mi to docela zajímavé,“ vzpomíná.

Měl už zkušenosti s doplňováním údajů do farní kroniky a byl dlouhodobým dopisovatelem obecního zpravodaje, ale o psaní obecní kroniky nevěděl podle svých slov vůbec nic.

„Začal jsem tím, že jsem prolistoval čtyři dosavadní kroniky. Přitom jsem poznal, že ne všichni kronikáři psali stejně, někdo měl projevy velice rozvláčné, já jsem se snažil být stručnější a srozumitelnější. Kromě údajů o spolcích nebo politickém dění jsem pořizoval rozhovory se staršími obyvateli města,“ popisuje.

Práci kronikáře přirovnává Josef Malík k detektivnímu pátrání. „Vůbec jsem netušil, že to bude až tak dramatické se sháněním podkladů. Pokud ale chci podávat věrohodný obraz o současném životě v obci, tak bych měl mít prokazatelně pravdivé údaje,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„Obrátil jsem se na místní spolky a vyzval je, aby mi podávaly informace. Za těch jedenáct let jsem nedostal vůbec nic. Podobně to bylo s informacemi o tom, co se bude stavět, opravovat, bourat. Tak mi nezbývalo nic jiného než jako detektiv objíždět Borovany na kole s foťákem v kapse a všechno si dokumentovat,“ vypráví.

Nový kronikář Jaroslav Michal bude mít podle svých slov laťku nastavenou vysoko. „Úroveň kroniky je obrovsky vysoko, až mě jímá hrůza. Já mám sice jako kantor češtiny a dějepisu k historii blízko, ale s prací kronikáře jsem se zatím nesetkal. Rád bych se co nejvíce přiblížil laťce pana Malíka,“ říká.

O vysoké úrovni borovanské kroniky svědčí i to, že Josef Malík dostal za svou práci ocenění. „Také si velice vážím toho, že když jsem byl loni na posledním školení, tak lektor dal kolovat moji kroniku, aby se ostatní podívali, jak se to má dělat,“ doplňuje s úsměvem.

Spustit audio

Související