Jak se stavěla přehrada a vodní elektrárna Lipno, připomíná výstava fotografií

4. srpen 2019 06:05

Nádrž Lipno slaví 60. výročí od plného uvedení do provozu. Tamní vodní elektrárna za tu dobu vyrobila přes 8 miliard kilowatthodin elektřiny. Stavební vývoj největší přehrady u nás přímo u elektrárny v Lipně nad Vltavou mapuje nová výstava. Ukazuje nejen postup stavebních prací, ale například i to, co zmizelo pod vodou.

41 let pracoval ve vodní elektrárně Bedřich Kučera. „Když jsem skončil vysokou školu, tak jsem hledal zaměstnání a objevila se možnost pracovat v elektrárně. Začínal jsem jako montér točivých strojů a pak jsem přešel na technickou funkci, dělal jsem vedoucího provozu a nakonec vedoucího elektrárny, takže jsem prošel od základů až po tu řídící funkci všechno,“ vzpomíná.

Na výstavě, která teď lemuje vstup do infocentra vodní elektrárny, je i několik fotografií ze stavby. „Ta stavba byla velice náročná, protože v té době vůbec myšlenka postavit elektrárnu hluboko pod zemí byla něco nového. Spád vody je tady 160 metrů a musely se dělat důlní práce obrovského rozsahu,“ říká Bedřich Kučera.

Další přes tři a půl kilometru dlouhý tunel vede z elektrárny dolů do Vyššího Brodu a slouží pro odvody z turbíny. „Opravdu v té době nikdo neměl zkušenosti se stavbou takového typu. Vybudovat tak obrovskou kavernu pod zemí, tak obrovské tunely a takhle provozovat elektrárnu, to bylo jedinečné, co ti projektanti tenkrát vymysleli a navrhli,“ dodává Bedřich Bučera.

Kvůli stavbě přehrady ale zaniklo několik obcí. Pod vodou například navždy zmizely jedinečné meandry řeky Vltavy.

Vesnice zatopená lipenskou přehradou znovu ožívá pomocí 3D animace

Vizualizace zatopené a vysídlené vesnice Dolní Vltavice

Před 59 lety zmizela pod vodou, teď se alespoň virtuálně můžete mezi jejími domy znovu projít. Původní podobu Dolní Vltavice s pomocí 3D programu hledají manželé Kondyskovi z Turistického spolku Lipenska.

„Žil tady více než trojnásobek lidí. A když se na tu krajinu podíváme, tak byla plošně využívána daleko víc, než je využívána dnes. Bylo tu daleko méně lesů, daleko víc obhospodařované půdy a daleko víc průmyslových podniků, všechno to zaniklo,“ připomíná starosta Lipna nad Vltavou a bývalý správce přehrady Zdeněk Zídek.

Jedním z milníků Lipna byly povodně v roce 2002. „Já mám život rozdělený na dvě části – před rokem 2002 a po něm. Vodní nádrž zafungovala tak, jak měla. To byla jedna událost, kdy prokázala velikou službu, ale pro mne je daleko důležitější to, co prokazuje každý den – schopnost zadržet vodu,“ komentuje Zdeněk Zídek.

Hlavní oslavy šedesátých narozenin lipenské elektrárny se odehrají v září.

Spustit audio

Související