Ivan Mls: Střídání času

25. říjen 2019

Také jste rádi, že máme před sebou prodloužený víkend? Teď pochopitelně nemám na mysli pondělní státní svátek či snad dokonce podzimní prázdniny, ale dva volné dny na konci tohoto týdne, které budou o hodinu delší.

Od jara jsme žili o hodinu napřed podle letního času, v noci ze soboty na neděli se vrátíme k našemu normálnímu přirozenému středoevropskému času, kdy slunce v poledne stojí nad patnáctým poledníkem. Tím jindřichohradeckým, samozřejmě. 

Takže je vhodná doba utrousit pár slov o smyslu či nesmyslu střídání času. Vlastně ani ne, vždyť střídání času má už na kahánku a jeho konec se blíží tempem odpovídajícím tempu procesů na našem kontinentu.

Evropská komise loni představila směrnici, která chtěla střídání ukončit už v letošním roce. Pro tento návrh ale mezi členskými zeměmi nenašla podporu. Europoslanci následně podpořili plán na zrušení střídání času v roce 2021.

Návrh počítá s tím, že si jednotlivé státy samy určí, jaký čas chtějí zachovat. Svůj záměr mají oznámit do dubna příštího roku. Kámen úrazu je v tom, že by státy Evropy měly svůj postup koordinovat.

Zatím se neproslýchá, že by už nějaká dohoda o používání jednoho či druhého času byla, takže si kolem času ještě asi nějakou tu legraci užijeme. Příznivci letního jistě vytrvají na svých pozicích a argumentech o prodlouženém slunečném dnu, odpůrci budou mít stejně neprůstřelné argumenty o nesmyslnosti letního času v zimě, což by nám přineslo prodloužení nepříjemného ranního šera.

Už teď je jasné, ať zvítězí jakákoli  časová varianta, že někdo bude zase nespokojen. A přitom řešení je tak jednoduché – možná si ten nápad nechám patentovat. Jen se divím, že to ještě nenapadlo někoho jiného, vždyť zeměpis jsme měli ve škole všichni. 

Kdo chce mít více světla večer, ať se odstěhuje do Aše, kdo chce mít světlo dříve ráno, ať zamíří do Jablůnkova. Tedy do západního a východního cípu naší republiky. Tahle dvě místa dělí šest zeměpisných stupňů a ze školy víme, že jeden stupeň zeměpisné délky znamená časový rozdíl čtyř minut. Takže v Jablůnkově slunce vychází o 24 minut dřív než v Aši, v Aši zapadá o 24 minut později, než v Jablůnkově.

Říkáte, že je to hloupost? Dejme tomu. Ale myslíte si, že střídání času v dnešní době i dohady kolem jsou něčím rozumným? 

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.