Ivan Mls: Ohlédnutí za létem

14. září 2021

Nejsem ani meteorolog, ani klimatolog, abych mohl pronášet odborné soudy o počasí, nejsem ale ani pan Důra z Rozmarného léta, abych prohlašoval, že tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

Byť s dotyčnou literární postavou letos tak trochu souhlasím. Řekněte sami: Jak budete vzpomínat na letošní letní měsíce? Jako na období úmorných veder a žhavého slunečního svitu, nebo se vám spíš vybaví propršené dny s neletními teplotami? Spíš asi to druhé, že?

I v médiích – v minulosti tolik oblíbené – téma sucho umřelo na úbytě a v téhle souvislosti jsem tak nějak zaznamenal, že se nám vytrácí i – dříve také často skloňované – globální oteplování.

Tedy, ne že by nějak zmizelo úplně, z nastoupené cesty vybojovat vítěznou bitvu s tímto jevem bojovníci za lepší příští, které bude příště lepší, neustupují ni krok, ale přejmenovalo se nám.

Místo globálního oteplování se dnes víc a víc hovoří o globální změně. Je to takové hezky vyrovnané, nepobuřující a neutrální. A schová se pod to úplně všechno, takže se zpochybňovači globálního oteplování nemají čeho chytit.

Pod globální změnu se stejně tak dobře schová suchý i mokrý rok, povodně i vichřice, Vánoce na blátě i mrazy v květnu. A kdyby náhodou zamrzlo peklo, tak za to může taky globální změna.

Jak se tak poslouchám, tak jsem se pěkně rozohnil a od nezávazného plácání o počasí jsem se dostal až k zásadním problémům současného světa, které stejně nevyřeším. Takže raději hledím s nadějí k budoucnosti.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Ranní houbaření

    Chodíte na houby? Asi ano, je to ostatně náš nejmasovější národní sport, ve kterém jsme schopni dosahovat vynikajících výsledků.

  • Ivan Mls: Objížďky

    Máte rádi objížďky? Určitě ne, vždyť to znamená notné zdržení na cestě z místa A do místa B. Ovšem zamysleli jste se někdy nad tím, čím nás taková objížďka může obohatit?

  • Ivan Mls: Pátek třináctého

    Chcete si hned po ránu zlámat jazyk? Tak zkuste říct: paraska-vedeka-triafobie. To slovo totiž patří k dnešnímu dni, který je svým způsobem výjimečný. Je pátek třináctého.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.