Ivan Mls: Brambory

6. září 2019

Letos na konci léta jsem zase o něco chytřejší, než jsem byl před rokem. A mnohem, mnohem, chytřejší, než jsem byl předloni ve stejnou dobu. Vše nasvědčuje tomu, že tehdy jsem byl evidentně úplný tupec.

Alespoň pokud  je něco pravdy na starém lidovém přísloví, že čím blbější sedlák, tím větší brambory. A předloni se mi opravdu povedly. Ze záhonu jsem tehdy vydoloval obříky, kteří  svými proporcemi docela určitě nesplňovali žádnou z evropských bramborových norem, pokud takové normy vůbec existují. Jedna až dvě brambory bohatě stačily k přípravě oběda pro jednu tříčlennou, standardně vyhládlou rodinu.

Loni už moje bramborová úroda nebyla tak famózní no a letos, letos  je už ze mě zřejmě přechytračelý šelma sedlák – ze záhonu jsem vytěžil erteple většinou o velikosti, jakou velmi trefně popsal František Hrubín ve svém Špalíčku.

Znáte to: Princeznička na bále, poztrácela korále. No a jistý Honza  pak běžel na horu, nakopal tam bramborů, vysypal je před krále, nesu vám ty korále. Větší už tam neměli, ty snědli už v neděli. Takže asi tak to letos vypadá s mými pěstitelskými výsledky.

Evidentně jsem tedy výrazně zmoudřel a už nejsem blbým sedlákem.  Teď jen ještě dumám, zda náhodou za můj letošní bramborový pokles nemůže třeba sucho, letní nálet mandelinky bramborové nebo snad dokonce labužnický hlodavec bydlící v záhonu, který na mě onehdy z jedné ze svých děr koukal svýma černýma očkama.

Víte, ono sice být chytrým šelmou sedlákem je docela fajn, na druhou stranu předloňská pořádná kopice chutných domácích brambor, by mi byla tisíckrát milejší.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.