I osm mývalů na jednom stromě viděli lidé na Českobudějovicku. Invazní šelma se rychle množí

29. duben 2024 15:31

Českobudějovicko se stalo rájem mývalů severních. Krajina rybníků je pro ně ideálním bydlištěm. Tato invazní šelma se do Evropy dostala z Ameriky zhruba před devadesáti lety. V naší přírodě dokáže uškodit mnoha zvířatům a nebojí se ani lidí.

„Tady můžete vidět přesné stopy mývala. Ony jsou poměrně nezaměnitelné, protože přední tlapičky jsou relativně úzké, zadní zase širší a větší,“ ukazuje zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková důkaz o tom, že do zahrady chodí mývalové severní.

Lidé je pozorovali nejen v areálu zoo. „U Bavorovic byla krásně vyťapaná dálnice, na šířku měřila zhruba čtyřicet centimetrů, takže ji nemohl udělat jeden mýval, muselo tam být několik zvířat. Raritou také bylo, když nám byla zaslána fotografie osmi mývalů na jednom stromě, zřejmě se jednalo o celou rodinu,“ popisuje zooložka.

Mýval severní podle ní může ohrozit místní druhy zvířat. „Dokáže si ulovit drobné obratlovce, ryby, vodní měkkýše, vylupuje i škeble. Je to velice inteligentní zvíře. Vybírá popelnice i budky ptákům, hnízda, líhniště hadům a ještěrkám, takže je ohrožením naší fauny,“ říká.

Čtěte také

O častém výskytu mývalů v Jihočeském kraji svědčí nejenom přímá svědectví, ale také některé záznamy ochranářů. „Poslední dobou se začínají objevovat na fotopastech, a to jak na Třeboňsku, tak v okolí Českých Budějovic, Českého Krumlova, na Šumavě,“ uvádí ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš.

Myslivci na jihu Čech loví ročně mývalů stále víc. Regulace těchto šelem je ale podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavla Pletky velice složitá a nedostačující. „Za poslední tři bylo v kraji střeleno 150 kusů mývalů a lov se ztrojnásobil, přesto se nedaří regulovat populaci na únosnou míru. Jejich odlov je totiž velmi těžký, jedná se o noční zvíře, které je velmi opatrné,“ doplňuje.

Ministerstvo životního prostředí loni připravilo akční plán pro řešení této problematiky. Je zaměřený hlavně na informování o rizicích šíření invazních nepůvodních druhů a také na postupy jejich regulace.

Spustit audio

Související