Hudba z Also Sprach Zarathustra Richarda Strausse byla použita ve velkofilmu 2001: Vesmírná odysea nebo v České sodě

11. červen 2024

Jedenáctého června se naplnilo 160 let od narození hudebního skladatele, významného představitele pozdního romantismu Richarda Strausse. Tento rodák z bavorského Mnichova si získal renomé a věhlas hlavně svými operami a symfonickými básněmi.

Největší proslulosti nabyla skladba Also Sprach Zarathustra, Tak pravil Zarathustra, opus.30, inspirovaná stejnojmenným literárním filozofickým dílem Friedricha Nietzscheho, pojatá jako hymnus s důrazem na muzikálnost.

Premiéru měla tato symfonická báseň Richarda Strausse 27. listopadu 1896 ve Frankfurtu nad Mohanem, při níž sám autor řídil tamní městský orchestr.

Oblibu tohoto hudebního díla ještě silně umocnilo použití jeho vstupní části ve vědeckofantastickém velkofilmu režiséra Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea z roku 1968. Tu vám ve Vlídných tónech také zahrajeme, ale ještě předtím zazní opus Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra ve velmi úspěšném uchopení brazilským hudebníkem Eumirem Deodatem.

Tento hudebník – samouk, který hrál na piano, basu i kytaru, nejdříve doprovázel světoznámou brazilskou hvězdy bossa novy Astrud Gilberto, než se vydal do USA, kde se později prosadil pod zkráceným jménem Deodato s funky ovlivněnou verzí symfonické básně Richarda Strausse Also Sprach Zarathustra. Za svou nejspíše životní nahrávku z úspěšného alba Prelude z roku 1973 byl Brazilec Eumir Deodato odměněn cenou Grammy za nejlepší instrumentální výkon v populární hudbě.

Dlužno podotknout, že tato Straussova melodie byla použita rozmanitým způsobem, třeba i v animovaném seriálu Simpsonovi nebo v oblíbeném televizním pořadu Česká soda.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.