Přitul se trochu blíž, Melodie lásky a k tomu Zlaté smyčce ze San Rema, i když z Detroitu

28. květen 2024

Melody of Love, Melodie lásky, tato tklivá skladba je dílem dnes víceméně zapomenutého německého skladatele, berlínského rodáka Hanse Engelmanna, žijícího od mladých let v Americe, od jehož úmrtí uplynulo letos v květnu 110 let.

Poslechnout si ji můžete v půlhodince Vlídných tónů v podání orchestru Davida Carrolla, který s ní měl hit v padesátých letech podobně jako konkurenční a o mnoho slavnější orchestr Billyho Vaughna. 

Melodie lásky se v padesátých letech dočkala i anglického textu Toma Glazera a zpívali ji s ohlasem Frank Sinatra, skupina Four Aces nebo Pat Boone.

I jiné nahrávky orchestru Davida Carrolla (vlastním jménem Rodella Waltera Schreiera) působí svěže s odstupem několika desítek let, a proto se dočkaly po čase reedic. Jako třeba album Let´s Dance, Tancujme, z roku 1959, na němž lze najít také skladbu Cuddle Up a Little Closer, Přitul se trochu blíž. Ta je ve výběru Vlídných tónů jako jiné líbivé snímky Carrollova orchestru.

Na závěr pořadu jsme přichystali ještě jeden instrumentální hit. San Remo Golden Strings, Zlaté smyčce ze San Rema, to je název studiového souboru, který však s italským letoviskem a místem známých festivalů populární hudby nemá jinak nic společného. Nepůsobil totiž v Itálii, nýbrž v automobilovém Detroitu, v Michiganu.

Šlo o seskupení výborných muzikantů rekrutujících se z detroitského symfonického orchestru a soulové kapely Funk Brothers. V roce 1965 měla formace San Remo Golden Strings velký instrumentální hit ve skladbě už podle názvu dychtící po lásce: Hungry For Love.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související