Hrách pomůže ke krásnějším vlasům, silnějšímu srdci i lepší náladě. Zkuste naše recepty
Jednou z nejstarších kulturních plodin je hrách, který pochází ze Středního východu. Obsahuje hodně zinku a vitaminu B1, které pečují o dobré nervy. Vitamin se však mražením i zahříváním ničí, proto s chutí a oblibou po celé léto louskejme a mlsejme zdravé zelené lusky.
Hrách nabízí jedinečné spojení hořčíku, draslíku, vápníku, železa, vlákniny i nukleových kyselin. V těch je uložena dědičná informace a jsou skvělým omlazujícím prostředkem, protože je naše tělesné buňky užívají k dělení a opravám. Bez nukleových kyselin se nemohou regenerovat tkáně a dochází k projevům stárnutí.
Hrách obsahuje podobně jako ostatní luštěniny hodně bílkovin. I pouhá porce sto gramů hrachu dodá desetinásobně více bílkovin než kořeněná klobása. Proto se také z hrachu vyrábí koncentrovaný proteinový prášek. Naše mentální a tělesná svěžest se udržuje ze vzájemného působení nukleových kyselin a bílkovin.
Vysoký podíl vlákniny působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu. Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat luštěniny, se mohou setkat s projevy nadýmání. U luštěnin je tišíme přidáním trávicího koření a bylinek, hrách dobře máčíme a hlavně zvyšujeme pravidelný přísun luštěnin, aby si náš trávicí trakt na ně více přivykl.
Čtěte také
Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Zabezpečuje funkčnost nervů, podporuje růst vlasů a zesiluje kůži, posiluje srdce, krevní oběh a zlepšuje naši náladu. Na talíři bychom ho měli mít často, dá se upravit na mnoho způsobů: jako polévka, kaše, příloha k masu, karbanátky, placky, omelety, součást zeleninových salátů.
V sušeném hrachu se sice ztrácí obsah vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se zde látky minerální a sušený hrách také poskytuje více energie, neboť rostlina ve zralém semeni soustředí energetické zásoby potřebné pro růst budoucího semene.
Nevyhýbejte se tedy hrachu v žádné podobě. Zelený zůstává hodnotný i v mraženém stavu, nezapomeňme ho jen lehce blanšírovat, tedy velmi krátce povařit v menším množství vařící vody. V mrazicím boxu ledničky by měl mít hrách vždy své čestné místo. Z pytlíčku mraženého hrášku snadno připravíte například skvělou, sytou a výživnou polévku pro dvě osoby.
Hrách po indicku
Suroviny:
2 šálky hrachu
4 šálky vody
1 lžíce koření garam masala
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky hořčičných semen
½ lžičky kari
2 lžíce citronové šťávy
½ lžičky kurkumy
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky mletého zázvoru
1 lžíce nasekané čerstvé (nebo sušené) majoránky
2 stroužky prolisovaného česneku
sůl
Hrách namočte přes noc do vody. V této vodě ho přiveďte do varu, pak slijte, hrách zalijte čerstvou vařící vodou, přidejte garam masalu a vařte asi hodinu.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Až začnou „vyskakovat“, přidejte kurkumu, kari a citronovou šťávu, promíchejte a přidejte do hrnce s vařeným hrachem.
Přisypte koriandr, zázvor, majoránku a česnek. Osolte a vařte přibližně 15 minut na středním plameni. Podávejte s cibulkou orestovanou na olivovém oleji nebo ghí.
Kokosový cheesecake z vanilkové hrašky
Suroviny:
60 gramů mandlí (nebo lískových oříšků)
60 gramů spařených rozinek nebo datlí
200 gramů Hrašky vanilkové
1200 mililitrů mléka (nejlépe alternativní kokosové, mandlové …)
200 gramů oleje (avokádový, olivový nebo kokosový; pokud používáme tučnější kokosové mléko, dáme méně oleje)
100 gramů kokosového cukru
stévie podle chuti
3 mililitry vanilkového extraktu
100 gramů mletého kokosu, případně dalších 50 gramů na zdobení
Do mixéru vložte mandle nebo oříšky, rozmixujte, přidejte spařené sušené ovoce a celé rozmixujte. Vzniklé těsto rozprostřete na dno a po stranách dortové formy (průměr asi 28cm).
Hrašku důkladně promíchejte s mlékem a olejem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje.
Před koncem varu přidejte cukr, vanilkový extrakt a kokos. Dobře prošlehejte a krátce povařte. Ještě horký krém vlijte na korpus a posypte kokosem. Nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.
Hrách po španělsku
Suroviny:
500 gramů hrachu
2 cibule
1 jarní cibulka
4 rajčata nebo plechovka rajčat
4 stroužky česneku
2 vejce uvařená natvrdo
saturejka, bazalka
petrželová nať
olivový olej
sůl, kapary
Předem namočený hrách uvařte. Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupaná a pokrájená nebo konzervovaná rajčata a duste.
Přidejte rozmačkaný česnek, drobně pokrájená vejce natvrdo, kapary, nakrájenou cibulku s natí. Okořeňte bazalkou, saturejkou a přidejte uvařený hrách. Promíchejte a prohřejte.
Související
-
Lidé, kteří jedí fazole, žijí déle. Z luštěnin můžete připravit polévku, dip i sušenky
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. O fazolích se říká, že působí trávicí problémy, ale organismus nakonec posilují.
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
-
Evropané se báli, že lilek způsobuje šílenství. Je to ale zdravá zelenina vhodná do různých pokrmů
Leský fialový plod lilku je neodmyslitelnou součástí indického kari, řecké musaky a francouzského ratatouille. Lidé v Evropě i později v USA se ho ale dlouho báli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...