Hrách pomůže ke krásnějším vlasům, silnějšímu srdci i lepší náladě. Zkuste naše recepty

Jednou z nejstarších kulturních plodin je hrách, který pochází ze Středního východu. Obsahuje hodně zinku a vitaminu B1, které pečují o dobré nervy. Vitamin se však mražením i zahříváním ničí, proto s chutí a oblibou po celé léto louskejme a mlsejme zdravé zelené lusky.

Hrách nabízí jedinečné spojení hořčíku, draslíku, vápníku, železa, vlákniny i nukleových kyselin. V těch je uložena dědičná informace a jsou skvělým omlazujícím prostředkem, protože je naše tělesné buňky užívají k dělení a opravám. Bez nukleových kyselin se nemohou regenerovat tkáně a dochází k projevům stárnutí.

Hrách obsahuje podobně jako ostatní luštěniny hodně bílkovin. I pouhá porce sto gramů hrachu dodá desetinásobně více bílkovin než kořeněná klobása. Proto se také z hrachu vyrábí koncentrovaný proteinový prášek. Naše mentální a tělesná svěžest se udržuje ze vzájemného působení nukleových kyselin a bílkovin.

Vysoký podíl vlákniny působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu. Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat luštěniny, se mohou setkat s projevy nadýmání. U luštěnin je tišíme přidáním trávicího koření a bylinek, hrách dobře máčíme a hlavně zvyšujeme pravidelný přísun luštěnin, aby si náš trávicí trakt na ně více přivykl.

Čtěte také

Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Zabezpečuje funkčnost nervů, podporuje růst vlasů a zesiluje kůži, posiluje srdce, krevní oběh a zlepšuje naši náladu. Na talíři bychom ho měli mít často, dá se upravit na mnoho způsobů: jako polévka, kaše, příloha k masu, karbanátky, placky, omelety, součást zeleninových salátů.

V sušeném hrachu se sice ztrácí obsah vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se zde látky minerální a sušený hrách také poskytuje více energie, neboť rostlina ve zralém semeni soustředí energetické zásoby potřebné pro růst budoucího semene.

Nevyhýbejte se tedy hrachu v žádné podobě. Zelený zůstává hodnotný i v mraženém stavu, nezapomeňme ho jen lehce blanšírovat, tedy velmi krátce povařit v menším množství vařící vody. V mrazicím boxu ledničky by měl mít hrách vždy své čestné místo. Z pytlíčku mraženého hrášku snadno připravíte například skvělou, sytou a výživnou polévku pro dvě osoby.

Hrách po indicku

Suroviny:
2 šálky hrachu
4 šálky vody
1 lžíce koření garam masala
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky hořčičných semen
½ lžičky kari
2 lžíce citronové šťávy
½ lžičky kurkumy
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky mletého zázvoru
1 lžíce nasekané čerstvé (nebo sušené) majoránky
2 stroužky prolisovaného česneku
sůl

Hrách namočte přes noc do vody. V této vodě ho přiveďte do varu, pak slijte, hrách zalijte čerstvou vařící vodou, přidejte garam masalu a vařte asi hodinu.

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Až začnou „vyskakovat“, přidejte kurkumu, kari a citronovou šťávu, promíchejte a přidejte do hrnce s vařeným hrachem.

Přisypte koriandr, zázvor, majoránku a česnek. Osolte a vařte přibližně 15 minut na středním plameni. Podávejte s cibulkou orestovanou na olivovém oleji nebo ghí.

Kokosový cheesecake z vanilkové hrašky

Suroviny:
60 gramů mandlí (nebo lískových oříšků)
60 gramů spařených rozinek nebo datlí
200 gramů Hrašky vanilkové
1200 mililitrů mléka (nejlépe alternativní kokosové, mandlové …)
200 gramů oleje (avokádový, olivový nebo kokosový; pokud používáme tučnější kokosové mléko, dáme méně oleje)
100 gramů kokosového cukru
stévie podle chuti
3 mililitry vanilkového extraktu
100 gramů mletého kokosu, případně dalších 50 gramů na zdobení

Do mixéru vložte mandle nebo oříšky, rozmixujte, přidejte spařené sušené ovoce a celé rozmixujte. Vzniklé těsto rozprostřete na dno a po stranách dortové formy (průměr asi 28cm).

Hrašku důkladně promíchejte s mlékem a olejem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje.

Před koncem varu přidejte cukr, vanilkový extrakt a kokos. Dobře prošlehejte a krátce povařte. Ještě horký krém vlijte na korpus a posypte kokosem. Nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.

Hrách po španělsku

Suroviny:
500 gramů hrachu
2 cibule
1 jarní cibulka
4 rajčata nebo plechovka rajčat
4 stroužky česneku
2 vejce uvařená natvrdo
saturejka, bazalka
petrželová nať
olivový olej
sůl, kapary

Předem namočený hrách uvařte. Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupaná a pokrájená nebo konzervovaná rajčata a duste.

Přidejte rozmačkaný česnek, drobně pokrájená vejce natvrdo, kapary, nakrájenou cibulku s natí. Okořeňte bazalkou, saturejkou a přidejte uvařený hrách. Promíchejte a prohřejte.

Spustit audio

Související