Hladina nádrže Husinec na Prachaticku pomalu klesá, voda chybí ve všech částech krajiny

10. květen 2020 13:43

Husinecké přehradě na Prachaticku pomalu klesá hladina vody. Přítok do záložního zdroje nádrže Římov je totiž dvakrát menší než odtok. Povodí Vltavy proto zadržuje vodu v krajině i revitalizací toků.

„Je velmi sucho a přítok do nádrže je nižší než minimální zůstatkový odtok, který udržujeme,“ popisuje stav na přehradě Husinec Hugo Roldán, mluvčí Povodí Vltavy.

Husinecká nádrž je ale pouze záložním zdrojem vodárenské nádrže Římov. „Zásobování obyvatel jihočeské pánve pitnou vodou není nijak ohroženo, protože vodárenská nádrž Římov plně pokryje potřeby,“ ujišťuje.

Pokles hladiny přehrady proto není důvodem k znepokojení, je ale jakýmsi ukazatelem. „Deficit vody je ve všech částech krajiny, nejen v krajině, ale i na řekách, v podzemí,“ vysvětluje Tomáš Vlasák z hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Sucho je v České republice zhruba od roku 2015, letos ale překvapilo hydrology už na jaře. „V takové situaci jako teď obvykle bývá krajina až uprostřed léta, takže vzhledem k sezóně je to opravdu mimořádná situace,“ uvádí Tomáš Vlasák.

Čtěte také

„Česká republika se nachází takříkajíc na střeše Evropy, veškerá voda, která naprší, od nás odtéká, je to vlastně náš jediný zdroj vody,“ připomíná Hugo Roldán.

Jednou z možností, jak zadržet vodu v krajině, je technické opatření. Proto Povodí připravuje výstavbu dvou nádrží na Rakovnicku, které je nejsušší oblastí Čech. „Z nich bude nadlepšován průtok do Rakovnického potoka, aby voda mohla být využívána pro závlahy v zemědělství. Také plánujeme převést vodu z povodí Ohře,“ říká Hugo Roldán.

Kromě technických opatření se Povodí snaží navracet přírodní charakter i vodním tokům. V jižních Čechách se to týká například řeky Stropnice. „Ve formě meandrů, tůní, aby se voda mohla déle zdržet v krajině a zasakovat do půdy,“ vysvětluje mluvčí.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související