Heydrichiádu nepřežil autor slavné Broukárny Karel Chochola, ani režisér Josef Stejskal

12. červen 2022

Znáte jména Karla Chocholy a Josefa Stejskala, po nichž jsou dnes pojmenované ulice v Českých Budějovicích? Shodou okolností stojí v ulici Dr. Stejskala obchodní dům, jehož autorem je právě Karel Chochola.

Mají společný konec života. Oba byli popraveni v období takzvané heydrichiády, Karel Chochola 4. června a Josef Stejskal 16. června 1942. Více si o nich a době, která přinesla teror i na jih Čech, si poslechněte v magazínu Vltavín.

Karel Chochola

„Karel Chochola byl architekt, od něhož lidé znají například obchodní dům Brouk a Babka. A také byl jedním za zakládajících členů Sdružení jihočeských výtvarníků,“ připomíná historik umění Jaromír Procházka.

Mezi Chocholovy stavby v Českých Budějovicích patří kromě takzvané Broukárny administrativní budova jihočeských elektráren, kino Kotva, blok třípatrových obytných domů v Havlíčkově kolonii a řada funkcionalistických vil, včetně jeho vlastní z roku 1930.

V Českých Budějovicích zpracoval Karel Chochola dále architektonický koncept Jiráskova jezu a urbanistický návrh Sokolského stadionu. Je také autorem pojetí areálu hřbitova s obřadní síní v Protivíně. 

Josef Stejskal

Josef Steskal byl dramaturg, režisér, ale i gymnaziální profesor, spoluzakladatel jihočeské umělecké skupiny Linie, od roku 1935 člen redakční rady časopisu Linie a také jedna z vůdčích osobností Jihočeského divadla. Tam od roku 1925 působil jako dramaturg a od roku 1933 také jako intendant.

Roku 1936 byl Josef Stejskal jmenován uměleckým vedoucím činohry českobudějovického divadla, ale kvůli konfliktu s henleinovci odtud odešel 5. ledna 1939. Jeho jméno dnes nese ulice, kde stojí Jihočeské divadlo.

Spustit audio

Související