Heda Vodičková vychovala tři generace zpěvaček. Do Třeboně za ní přijel skladatel Petr Eben, s nímž pak spolupracovala přes 30 let

16. prosinec 2023

Tři generace zpěvaček vychovala během svého života Heda Vodičková. Zpěvačka a sbormistryně dívčích pěveckých souborů působila v Třeboni a hlavně v Českých Budějovicích, na hudební škole Bohuslava Jeremiáše. A také se setkala a spolupracovala se spoustou osobností ze světa hudby.

Například ještě jako posluchačka Vyšší odborné hudební školy potkala Heda Vodičková dirigenta a violoncellistu Mstislava Rostropoviče. „On byl velmi příjemný,“ říká o hudebníkovi, který se zamiloval do jižních Čech.

„Naše setkání skončilo tak, že poslal našemu oddělení asi troje housle,“ připomíná dar muzikanta, který byl blízkým přítelem Alexandra Solženicina a který o řadu let později stanul v čele Národního symfonického orchestru ve Washingtonu.

Stěžejní setkání ale Hedě Vodičkové přinesl rok 1965, kdy za ní do Třeboně přijel hudební skladatel Petr Eben. „Byl tak laskav, že přijel na koncert z jeho skladeb,“ vzpomíná na setkání, které bylo počátkem jejich spolupráce trvající až do roku 1999. „Tvorba Petra Ebena totiž byla přístupná pro děti. Jeho písně je oslovovaly a měly jim co říct,“ doplňuje, proč se jako vedoucí dívčího pěveckého sboru rozhodla pro tvorbu tohoto komponisty.

Celý rozhovor se zpěvačkou a sbormistryní Hedou Vodičkovou si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související