Díky manželce a jejím šikovným žáčkům se Václav Šimeček stal vedoucím souboru Třeboňští pištci

2. prosinec 2023

Osmdesáti let se dožívá Václav Šimeček, hudebník, učitel a spolu s manželkou Milenou zakladatel a vedoucí známého souboru zobcových fléten Třeboňští pištci. Jeho osobnost přiblížíme prostřednictvím rozhovoru, který vznikl pro cyklus Jihočeši v roce 2014.

Václav Šimeček vypráví, že soubor Třeboňští pištci založila jeho manželka Milena ze žáčků své třetí třídy základní školy při gymnáziu v Třeboni. „Já jsem v těch začátcích kupodivu žádný velký zájem o ten soubor neměl, protože na flétničku jsem vlastně nehrál,“ přiznává.

„Manželka se na zobcovou flétnu naučila hrát od svého tatínka. Já jsem rád zkoušel nové věci a nástroje, tak jsem se začal učit také, a to byl takový prazáklad k těm pozdějším Třeboňským pištcům,“ dodává.

Žáčci Mileny Šimečkové byli už po roce schopni sestavit samostatný program a vystoupit. „To bylo v roce 1975. A pak už to šlo ráz naráz. Manželka mě poprosila, abych napsal jednoduché aranže a společně jsme vybírali repertoár. To mě moc bavilo, takže jsem se do toho pustil, a tak jsem se stal současně hudebníkem i spoluvedoucím Třeboňských pištců,“ říká Václav Šimeček.

Rozhovor s Václavem Šimečkem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související