Harry Belafonte, muž velkého srdce a král kalypsa, zpíval v začátcích hlavně jazz

28. duben 2023

„Byl to člověk, který měl srdce na pravém místě.“ Těmito slovy popsal slavný muzikant i autor, člen dvou významných kapel šedesátých a sedmdesátých let Graham Nash svého přítele Harryho Belafonteho. Ten se vydal v úterý 25. dubna 2023 kamsi výš následkem selhání srdce v požehnaném věku 96 let.

Belafonte sice přišel na svět v New Yorku, ale s jeho původem to je dosti složité. Maminka se narodila na Jamajce. Babička z matčiny strany byla bílá Skotka a dědeček černoch. Harryho otec, kuchař, jehož původ sahal na ostrov Martinik, se také narodil na Jamajce v rodině černošky a holandského Žida. 

Harold George Bellanfanti Jr., jak zní jeho pravé jméno, zahájil kariéru zpěváka v newyorských jazzových klubech v opravdu vybrané společnosti po boku Charlieho Parkera a Milese Davise.

Proslavil se ale především v průběhu 50. a 60. let hity ovlivněnými folklórem karibské oblasti jako Banana Boat Song, Angelina, Mathilda, Come Back Liza, Jamaica Farewell, vánoční Mary´s Boy Child a dalšími, díky nimž získal přezdívku „král kalypsa“.

Od mládí se Harry Belafonte výrazně projevoval jako bojovník za mír, rovnoprávnost a spravedlnost. Přátelil se s Martinem Lutherem Kingem, Johnem  F. Kennedym a dalšími velkými osobnosti Spojených států amerických. V druhé polovině 50. let například odmítal vystupovat na americkém Jihu na protest proti uplatňování rasové segregace.

Čtěte také

Ale k hudbě. Harryho Belafonteho připomeneme jako jazzového zpěváka s bluesovým cítěním výňatkem z alba Belafonte Sings the Blues, Belafonte zpívá blues, které bylo vydáno v roce 1972, ovšem je složeno z nahrávek, které tento charismatický zpěvák natočil na sklonku 50. let s orchestrem Dennise Farnona.

Také přidáme jeho velikánský hit Island in The Sun, Ostrov ve slunci, který připomíná stejnojmenný, ve své době kontroverzní snímek pojednávající o politických a milostných vztazích barevných a bílých obyvatel ostrova a přinášející první polibek mezi běloškou a mužem tmavé barvy pleti na stříbrném plátně – mezi Joan Fontaine a právě Harrym Belafontem.

Odchod Harryho Belafonteho ale nebude jediným tématem pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu. Všimneme si 100 let od narození Percyho Heatha, legendárního kontrabasisty a člena populárního Modern Jazz Quartetu, a také uzavřeného životního příběhu zpěvačky erotického nádechu a italského původu April Stevens.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související