Hana Hosnedlová: Víkendové vejšlapy

18. květen 2021

Už řadu let se s kamarádkou vydáváme na pravidelné víkendové vejšlapy. A chodíme v létě, v zimě, na podzim i na jaře.

Pravda ale je, že postupující věk a prohlubující se zdravotní problémy zákonitě limitují naši akceschopnost i výdrž. Ale nevzdáváme to, jen se stále citelněji zužuje náš akční rádius a také stupeň obtížnosti se ustálil v kategorii nenáročné.

Bonusem těchto minivýprav je pro nás nejen potěšení z krásy krajiny, ale nezřídka i objevování lokalit, o kterých jsme předtím ani nevěděly. Občas se cestou někde zamotáme a musíme se ptát náhodných chodců, kde to vlastně jsme a kterým směrem se dát k civilizaci. Jindy, když nikoho nepotkáme, musíme vystačit se svým instinktem, který ne vždy pracuje na sto procent. Ale i to má své kouzlo.

Není úplně výjimkou, že v terénu zapadneme do bláta, do vody, musíme přelézat nečekané překážky, nejednou i po čtyřech... Takže je jasné, že v závěru nevypadáme zrovna jako ze žurnálu. Ale jsme šťastné a pyšné, jako bychom zdolaly osmitisícovku, i když se jednalo jen o pár kilometrů... 

Sem tam se taky vynoříme z terénu někde úplně jinde, než jsme původně měly v plánu. Dostat se pak zpátky domů autobusem nebo vlakem je při omezeném počtu víkendových spojů někdy nemožné. V takových případech pak přijde ke cti náš starý dobrý autostop – a víte, že to pokaždé vyjde?

Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Chodit včas

    Nevím, jak vy, ale já jsem odjakživa vyznavačem výroku, že přesnost je zdvořilost králů. Obdobný citát je připisován i francouzskému králi Ludvíku XVIII.

  • Hana Hosnedlová: Kamínky

    Možná jste v poslední době někde natrefili na malý pomalovaný kamínek s textem. V parcích, na lavičkách, v obchodech – prostě na místech, kde se pravidelně pohybují lidé.

  • Hana Hosnedlová: Jaro

    Jaro se letos ohlašovalo předčasně, už někdy v únoru. Na palouku před naším domem vykvetly sedmikrásky, při vycházkách do přírody jsme našli už i jaterníky,...