Hana Hosnedlová: Smysly

18. srpen 2023

Nedávno jsme se s kamarádkami bavily o tom, který z našich smyslů bychom dokázaly oželet, kdybychom byly nuceny volit. Nejčastěji se na seznamu objevoval hmat a čich, jako třetí v pořadí chuť.

Představila jsem si, jaké by to bylo, kdybych ztratila jakékoliv hmatové pocity, kterých se kamarádky ve svých pseudoteoriích tak lehkovážně zbavovaly. Necítila bych jemnost dětské kůže, teplo slunečních paprsků, ani pohlazení vánku... Ne, hmat si raději ponechám!

Čich – no, ten bych eventuálně dokázala postrádat, i když by se mi stýskalo po vůni rozkvetlých stromů, květin, jarního deště, jahod ze záhonu, rozkrojeného jablka, čerstvě upečených buchet... Hm, myslím, že ani ten bych nechtěla ztratit...

A co chuť? Možná... Aspoň bych neměla chutě a snáz by se držely diety – když by všechno chutnalo stejně, tedy bez jakékoliv chuti... Ale ten pocit na jazyku při kousnutí do borůvkového koláče, upečeného masa, očesnekované topinky, orosené broskve, kornoutku zmrzliny! Asi i to by mi chybělo.

A to už vůbec nemluvím o sluchu – hluchý svět bez hlasů, zvuků, hudby... To by bylo víc než smutné.

Ale nejhorší by pro mne asi byla ztráta zraku - o co všechno bych přišla, kdybych neviděla – všechno by bylo ve tmě, bez barev, světla, tvarů - jen v mých nejasných představách...

Nejsme my nakonec šťastlivci, když tohle všechno zatím ještě máme? Ale nevím, komu za to vlastně poděkovat...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Letokruhy

    Před pár týdny jsem se vrátila z Kanady, ze setkání českých a slovenských trampů z celého světa, tentokrát poprvé pořádaném pod názvem Kanadské letokruhy.

  • Hana Hosnedlová: Léto a dětství

    Čím jsem starší, tím víc se vracím ke vzpomínkám na mládí... To už je tak nějak zákonité. Stejně jako potřeba se o ně dělit s těmi, kteří mají podobné zážitky a pocity...

  • Hana Hosnedlová: Pašování

    Asi se budu opakovat, ale miluju cestování. Úplně nejradši jezdím po světě individuálně bez jistot cestovních kanceláří, ale občas si vzpomenu i na dobu předlistopadovou.