Hana Hosnedlová: Letokruhy

8. srpen 2023

Před pár týdny jsem se vrátila z Kanady, ze setkání českých a slovenských trampů z celého světa, tentokrát poprvé pořádaném pod názvem Kanadské letokruhy. Volně navazovalo na světové potlachy, které organizovali trampové v emigraci střídavě na jednotlivých kontinentech. Těch se uskutečnilo celkem deset.

První Kanadské letokruhy, dvakrát odložené kvůli covidu, se konaly nyní na hranicích Alberty a Britské Columbie, zhruba osm desítek kilometrů od nejbližší civilizace s nelehkou přístupovou cestou.

Nádherné přírodní prostředí v údolí řeky Bush River, kousek pod ledovcem, obklopené věncem kanadských Rockies s bílými čepicemi sněhu a stříbřitými provázky vodopádů. Kam se hrabou - zejména při východu a západu slunce - hollywoodské pohlednice! Mnozí z nás už toto místo znali ze dvou světových potlachů realizovaných v předchozích pětadvaceti letech.

Musím se přiznat, že jsem do Kanady odjížděla s poměrně omezujícím zdravotním handicapem týkajícím se páteře, který se v průběhu více než týdne spaní v maličkém áčkovém stanu ještě zhoršil. Ale nelitovala jsem!

Byla to pro mne vlastně taková labutí píseň, zřejmě poslední příležitost setkat se se starými kamarády z celého světa, i když pravdou je, že účast byla oproti prvnímu setkání na tomto kouzelném místě se dvanácti stovkami trampů, tentokrát sotva třetinová.

I tak to stálo za to, třebaže jsem si z cesty přivezla dost urputný bacil, který mne upoutal na několik dní do postele. Nic totiž nenahradí ten úžasný pocit, když sedíte s kamarády v kruhu na břehu divoké řeky, s věncem velebných hor za zády a do praskání ohně zní slova písničky Wabiho Ryvoly: …tak jako letokruhy na kanadských sosnách sedí kolem ohňů večerních, mají psáno na vomšelejch krosnách, jedni z mála, jedni z posledních...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Léto a dětství

    Čím jsem starší, tím víc se vracím ke vzpomínkám na mládí... To už je tak nějak zákonité. Stejně jako potřeba se o ně dělit s těmi, kteří mají podobné zážitky a pocity...

  • Hana Hosnedlová: Pašování

    Asi se budu opakovat, ale miluju cestování. Úplně nejradši jezdím po světě individuálně bez jistot cestovních kanceláří, ale občas si vzpomenu i na dobu předlistopadovou.

  • Hana Hosnedlová: Exodus

    Při stížnostech přátel na problémy s dovolenou si vzpomínám na cestu Jižní Amerikou, kdy jsme se s kamarádkou ocitly u legendárního jezera Titicaca, v městečku Copacabana.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.