Hana Hosnedlová: O sexu

30. listopad 2023

Když si vzpomenu na své dětství a školní léta, tak o sexu se oficiálně téměř nemluvilo. V té době to bylo jaksi všeobecně tabu. Ve školních osnovách se sice objevilo pár kapitol o lidském těle, ale opravdu hodně skromných.

Ani rodiče se do role poučujícího příliš nehrnuli. Maximálně jsme našli na hromádce učebnic knížku Dospívající dívka nebo Dospívající chlapec. Děti, pokud je nepoučili, a ne zrovna fundovaně, starší kamarádi, byly až neuvěřitelně naivní.

Moje kamarádka, která byla od čtrnácti let na internátu, mi třeba vyprávěla, že když ji v patnácti políbil stejně starý kluk, celý večer pak proplakala, protože si myslela, že otěhotní.

Ano, dnešní mladí lidé jsou mnohem poučenější. Někdy si myslím, že až moc. A to nikoliv pouze díky škole, ale i díky svému okolí. Například televize dříve označovala večerní filmy, kde šlo o choulostivá témata, hvězdičkou, a bylo na rodičích, zda nechají své potomstvo se dívat. Dneska jsou i přes den v televizi filmy, kde je vidět ledacos – a bez hvězdiček!

Nejsem si jistá, jestli takový trochu drsný odchov je pro děti správný, ale rozhodně ušetří rodičům trapné chvíle, kdy mají svým dospívajícím ratolestem povědět něco právě na toto téma.

Možná znáte ten vtip, kdy otec na popud manželky říká rozpačitě svému pubertálnímu synkovi: Asi bychom si měli trochu popovídat o sexu a takových věcech. A chlapec na to odpoví: Klidně, tati, co potřebuješ vědět?  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Závist

    Jednou z nejhorších lidských vlastností, možná nejhorší vůbec, je závist. Také jedna z vlastností nejvíc nebezpečných. Ničí mezilidské vztahy a provokuje ke špatným činům.

  • Hana Hosnedlová: Svatomartinská husa

    Husa u nás ke svatému Martinovi patřila vždycky. A musela být domácí, dobře vykrmená, aby měla velká játra.

  • Hana Hosnedlová: Draci

    Když byly děti malé, s podzimem a větrným počasím přicházela k nám tradičně dračí horečka. Pokaždé jsme se pokoušeli doma lopotně vyrobit něco, co by lítalo ve větru.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.