Hana Hosnedlová: Závist

15. listopad 2023

Jednou z nejhorších lidských vlastností, možná, že nejhorší vůbec, je závist. Také jedna z vlastností nejvíc nebezpečných. A jak tvrdí jedno starozákonní přísloví, je závist hnis v kostech, protože zákonitě ničí mezilidské vztahy a provokuje ke špatným činům.

Znáte tu kratičkou historku o dvou různých přístupech k úspěchu druhých. Jedna skupina se raduje společně s oním úspěšným člověkem, druhá, a ta je u nás mnohem početnější, i když se třeba navenek usmívá, mu závidí, dusí se zlobou a přeje mu všechno nejhorší.

Občas se o to i nějakým způsobem přičiní – pomluvami, schválnostmi nebo intrikami. Jsou lidé, kteří si na takové posedlosti postaví životní program, jindy se vytvoří celé skupiny, které spojuje vlastně jen ona závist k někomu konkrétnímu.

A nemusí se jednat pouze o majetek, ale třeba i o úspěch v práci, ve sportu, oblibu v širší veřejnosti a podobně. Na vlastní kůži jsem něco podobného kdysi zažila a dodnes mne to občas straší, i když je mi jasné, že ani druhá strana není sama ze sebe šťastná.

Ale existuje i závist pozitivní. Vlastně je to z vaší strany jistá forma obdivu a kladného hodnocení. Třeba když řeknete, že svému kamarádovi závidíte jeho kondičku nebo cestovní výdrž, sportovní výkon. Ne, že byste mu to vše nepřáli, naopak máte z jeho úspěchu radost – ale prostě byste si jen v duchu přáli zvládnout totéž.

Já osobně třeba závidím každému, kdo dokáže vytěžit z každého dne to nejlepší a nejkrásnější, co vám momentální situace může nabídnout. Ale buďte ujištěni, že vám to opravdu ze srdce přeju...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.