Hana Hosnedlová: Jak nepromarnit život

15. prosinec 2022

Na stránkách knížky Jak nepromarnit život se v pestré kombinaci potkali zástupci různých profesí. Takže vedle uznávaného vědce Libora Grubhoffera na otázky odpovídá úspěšná divadelní herečka Věra Hlaváčková, s progresivním architektem Jaromírem Kročákem se v odpovědích na položené dotazy střídá bývalý vojenský pilot Miloslav Martenek, který létal ještě v důchodovém věku.

O tenisu jako sportovní zálibě a žácích tohoto sportu vypráví trenér Vladimír Mikeš, o psech a záchranných pracích po celém světě se dozvíte z odpovědí kynologa záchranáře Jaroslava Sedláka, o kuchařském umění pak od známého mistra kuchaře Petra Stupky.

Ze sportovního prostředí je rovněž atlet Miroslav Šimek, který tomuto koníčku také zasvětil celý život, obdobně jako archeoložka Zuzana Thomová své zajímavé profesi nebo Josef Tolar, dlouholetý sládek budějovického Budvaru.

V knize nechybí ani lékař záchranné služby Jan Tuček, který se stal již jihočeskou legendou, nebo světově ceněný pediatr Miloš Velemínský.

Tato publikace ovšem není prvním projektem tohoto druhu – předcházely ji už dva stejně tematicky koncipované tituly – Stopy v jihočeské kultuře, věnované kulturním osobnostem, a Ženy s odvahou, prezentující podnikavé ženy z jihu.

Už na křtu knihy, který se odehrával ve druhém adventním týdnu v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích, se ale hovořilo o dalším pokračování této zajímavé knižní řady.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Draní peří

    Každoročně v hlubokém podzimu jezdí naše parta Old ladies ke kamarádce na chalupu, na což se vždycky moc těšíme. Tentokrát jsme seděly kolem stolu a louskaly ořechy.

  • Hana Hosnedlová: Andělé

    „Holka, ty musíš mít strážných andělů celý regiment,“ říkávala mi babička. Asi měla pravdu, protože ze všech svých pádů, úrazů a průšvihů jsem vyvázla celkem v pohodě.

  • Hana Hosnedlová: Dušičky v Mexiku

    Dušičky jsem měla moc ráda už jako dítě. Svátečně nastrojení jsme s rodiči nebo s babičkou navštěvovali rodinné hroby. Všude okolo na náhrobcích svítily lampičky...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.