Hadí kůže. Klasická rozhlasová pohádka o chudém Jankovi, který hledá štěstí

24. prosinec 2021

Vysoko v horách u tří skal žije Hadí královna, která jednou v roce za úplňku odkládá svou kůži. Ten, kdo ji od ní získá, bude mít prý štěstí. Chudý Janek se o to pokusí. Ale co je to štěstí…

Účinkují: Luděk Munzar, František Smolík, František Hanus, Růžena Merunková a další
Napsal: František Pavlíček
Zvukový mistr: Vladimír Bako, Václav Zamazal
Hudba: Luboš Fišer
Režie: Jan Berger
Natočeno: v roce 1964

Hadí kůže vypráví o tom, jak ošemetné je myslet si, že šťastný může být jen ten, kdo je bohatý a mocný. Příběh na motivy pohádky Boženy Němcové pro rozhlas napsal scenárista a dramatik František Pavlíček.

Dnes už klasická rozhlasová nahrávka vznikla v roce 1964. Hlavní roli Janka načetl Luděk Munzar, další role pak František Smolík, František Hanus nebo Růžena Merunková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.