Josef Karel Šlejhar: Štědrý den. Archaický vánoční příběh odehrávající se uprostřed rozběsněné zimní přírody

26. prosinec 2021

Na Štědrý den jede jedním poštovským dostavníkem taženým rozedranou kobylkou několik pasažérů. Tak začíná krátký příběh z pera českého spisovatele Josefa Karla Šlejhara.

Čte: Jiří Hromada
Připravil: Vratislav Färber
Napsal: Josef Karel Šlejhar
Dramaturgie: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2015

Povídka o lidském milosrdenství, které se o požehnané noci nakonec přece jenom zrodilo, vyšla poprvé v Květech v roce 1894. Pro Český rozhlas Štědrý den načetl Jiří Hromada. 

Josef Karel Šlejhar se narodil roku 1864 v chudém Podkrkonoší. Od dětství se v otcově podniku setkával s nemajetnými tkalci, kteří žili ve velké bídě. Jako malý býval často nemocný, navíc byl svědkem hrubého chování otce k matce, na které hodně lpěl.

Tohle všechno v kombinaci s citlivou povahou ovlivnilo jeho tvorbu. Je pochmurná a pesimistická. Doboví kritici mu vyčítali „odpuzující děje“, o jeho díle mluvili jako o „zděšené zprávě o povaze života“.

Psal především povídky z venkova, který dobře znal, psal o úpadku a rozkladu člověka jako lidské bytosti. Jeho nejznámější novelou je Kuře melancholik (1889), příběh o dítěti, kterému zemře matka, otec se znovu ožení a ono je stejně odstrčené a zmrzačené jako to kuře umírající v kůlně. V roce 1999 vznikl podle Šlejharovy novely stejnojmenný film.

Věčný pesimista a literární samotář zemřel v Praze v roce 1914.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.