Fotografka aktů a „pankáč moderního umění“ vystaví svá díla v českobudějovické Galerii 1

11. únor 2020

Už více než dva roky funguje v Panské ulici v Českých Budějovicích Galerie 1. Její zakladatel a kurátor Miroslav Houška pro nadcházející dny na konci zimy připravil dvě výstavy.

Už nyní si lidé mohou v Galerii 1 prohlédnout snímky Terezy z Davle, fotografky aktů a portrétů, která žije v Českém Krumlově. „Je tady část expozice, která byla k vidění a Alšově jihočeské galerii, a část ze souboru nazvaného Grandhotel. Výběr je doplněný fotografiemi, které ještě nebyly vystavené,“ říká kurátor.

Výstava se podle něj skvěle hodí do prostor Galerie 1. Fotografie zaujmou také díky zlatým dekadentním rámům. „Spousta fotografií evokuje 20. léta 19. století, teď jsme také ve 20. letech, takže to prostě nádherně sedí. Celá expozice je ještě doplněna dekadentními prvky a je to taková trochu jiná výstava,“ dodává.

Čtěte také

Začátkem března pak českobudějovická galerie vystaví soubor patnácti originálních kreseb amerického výtvarníka Paula Kostabiho. „On je takový pankáč současného moderního umění. V podstatě navazuje na tvorbu Jeana-Michela Basquiata, je s ním i dost srovnávaný. Je schopný namalovat obraz na galerijní plátno i karton, který vytáhne z popelnice, je to i muzikant a producent,“ připomíná Miroslav Houška.

Paul Kostabi vytvořil sérii kreseb přímo pro Galerii 1. „Já jsem ho objevil tak, že mi sem jeho grafické listy přinesl jeden soukromý sběratel z Prahy. Zjistil jsem, že to má u návštěvníků velký potenciál, že se jim to moc líbí, tak jsem se po něm začal pídit a prostřednictvím Facebooku jsem ho oslovil,“ vypráví Miroslav Houška.

Rozhovor o plánech českobudějovické Galerie 1 přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná výročí narození Jana Wericha, představuje audioknihu Klub nenapravitelných optimistů, program letošního Febiofestu a populárně-naučnou knihu Zajímavá fyzika.

Spustit audio

Související