Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče jsou k vidění v budějovickém rozhlase

8. leden 2020

Černobílé snímky, které vznikly při natáčení filmu Nabarvené ptáče, si můžete prohlédnout v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Vernisáže se kromě fotografa Jana Dobrovského zúčastnil i představitel hlavní role Petr Kotlár. Výstava trvá do konce února.

Jan Dobrovský si podle svých slov ve fotografiích neklade za cíl převypravovat děj filmu ani mu dělat reklamu. Každý snímek považuje za samostatné emotivní výtvarné dílo.

„I když všechny fotografie vznikly ve filmových kulisách, tedy uměle vytvořeném světě, nejsou pouhým dokumentem a záznamem průběhu natáčení. Stávají se obecnou výpovědí o lidských osudech a lidské duši,“ uvádí.

Film Nabarvené ptáče natočil režisér Václav Marhoul podle románu Jerzyho Kosińského. Líčí osud malého židovského chlapce osaměle se protloukajícího po polském a ukrajinském zaostalém venkově během druhé světové války. Poté, co ho rodiče ve snaze uchránit jej před masovým vyhlazováním Židů poslali na venkov k tetě, která zemřela, se kvůli své odlišnosti setkává se strachem, opovržením a krutostí.

Fotograf byl u natáčení po celou dobu od jara 2017 do léta 2018 v Čechách, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině.

Jan Dobrovský už koncem 70. let minulého století začal fotit opuštěná a zdevastovaná místa v Praze, byl aktivní v disentu a publikoval v samizdatu. Po roce 1989 pracoval v redakci Lidových novin a ve zpravodajství Československé a České televize.

Později byl tvůrcem strategií domácích i zahraničních investorů a stal se i samostatným investorem. Před několika lety se k fotografii naplno vrátil. Zabývá se převážně černobílým dokumentem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.