Fotky se mohou ztratit, proto radši kreslím do knihy ilustrace, říká kronikář Sudoměřic u Bechyně

2. květen 2020

František Stach ze Sudoměřic u Bechyně na Táborsku je nejen místním patriotem a kronikářem, ale také talentovaným výtvarníkem. Projevuje se to právě v pamětní knize obce, o kterou se stará už 45 let. Své zápisy doplňuje barevnými malbami

„Zachycuji některé věci a vždycky kreslím na hlavní stranu toho roku. Snažím se namalovat něco z obce. Tak je to zachycené pro budoucí generace, protože fotky se mohou ztratit, ale tady to zůstává,“ vysvětluje.

Kronikář se podle svých slov snaží účastnit všech akcí v obci, ale poslední dobou se jich koná už tolik, že některé vynechává. „Pak čerpám informace ze zpravodaje, z doslechu, od sousedů, které obejdu a mámím z nich údaje. Navíc na všechny akce chodí paní z obecního úřadu, která pořizuje fotografie do archivu ke kronice,“ vypráví.

František Stach, kronikář, Sudoměřice u Bechyně

V kronice Sudoměřic se píše nejen o akcích a významných návštěvách, ale i o smutných událostech. Kronikář například zaznamenal, jak v červenci 2008 vypukl požár na poli u lesa. Reportážně popsal celou událost. „Majitel jedné chalupy duchapřítomně svým traktorem a pluhem oboral stavení, a tím zabránil dalšímu šíření,“ vzpomíná.

Zápisky v kronice, ilustracemi a schraňováním fotografií práce pro Františka Stacha nekončí. „Také jsem vyráběl makety, patří to k mé činnosti kronikáře. Například k výročí školy jsem udělal modely, které zachycují, jak škola rostla. Je to taková krásná skládačka, dají se tam ty jednotlivé budovy přidávat. To samé jsem zpracoval pro Sokol, takže mají skládací sokolovnu,“ prozrazuje.

Sám sebe František Stach označuje za kronikářského workoholika. „Jednou jsem z dlouhé chvíle namaloval ke každé historické události jednu ilustraci. Když to uviděl starosta, řekl, že by jich mohlo být 106, což vychází akorát na kalendář, takže jsem udělal pro obec kalendář,“ dodává.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související